Seseli tortuosumL. Horozgözü

Seseli tortuosumL. - Horozgözü

Bilimsel Betim:

Çokyıllık. Gövdeler tüysüz, hafif kabarık çizgili, yaygın ve düzensiz dallı, 30−100 cm; kökgövde kalın, odunsu; lifli yakalı. Taban yaprakları yumurtamsı, 20 × 10 cm’ye kadar (veya daha fazla), 3−4-teleksi, tüysüz veya hafifçe az pürüzlü; en uçtaki segmentler yumurtamsı, şeritsi loplara bölünmüş veya şeritsi, 25 × 1,5 mm; yaprak sapı eksenden daha kısa; üst yapraklar neredeyse sapsız. Dallı lateral sürgünlerin çiçekdurumları değişken uzunlukta. Kollar 5−10, 20 mm’ye kadar, kısa havlı. Bırakteler 0(−1). Bırakteolar 8−12, kısa havlı, zarsı kenarlı. Şemsiyecikler 14−20-çiçekli. Taç yapraklar beyaz renkli. Çiçek sapları meyveden daha kısa. Meyve yumurtamsı ilâ eliptiğe kadar, 3−4 × 1,5−2 mm, kısa havlı.

 

Çiçeklenme zamanı: Temmuz−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Kayalık yamaçlar, 400−2200 m.

 

Kaynak:

Hedge IC & Lamond JM (1972). Seseli tortuosum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 371.

Halk Betimi:

Ülkemizde “horozgözü” olarak bilinen bu bitki, Güney Avrupa, Kuzeybatı Afrika, Libya, Kırım, Türkiye, Kafkasya ve Azerbaycan’da doğal olarak yetişir. Beyaz renkli çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar boylanabilen, çokyıllık, tüysüz, otsu bir bitkidir. Temmuz ve Ağustos ayları arasında çiçek açar ve kayalık yamaçlarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2015). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=4207/, Erişim Tarihi: 21.12.2015.

Doğan Güner E (2012). Seseli L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (eds.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 78.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.