Sedum urvillei DC. (= Sedum sartorianum Boiss. subsp. ) sartorianum. - Çıbanotu
Bilimsel Betim:
Sedum acre L.’den (Türkiye’dekilerde) daha gürbüz dış görünüşü (gövdeler 20 cm’ye kadar uzar, yaklaşık 3 mm genişliğinde), konik ilâ dikdörtgensi-şeritsiye kadar değişen şekillerde, daha sonra derimsi ve siyah-uçlu olan neredeyse sivri uçlu yaprakları ile farklılık gösteririr. Çanak yapraklar yaklaşık 4 mm, genellikle uca doğru ±daralan.
Çiçeklenme zamanı: Haziran−Temmuz.
Habitat (yaşam ortamı): Kireçtaşı tabanlı kayalık yerler, vs., 0−1300 m.
Kaynak:
Chamberlain DF (1972). Sedum sartorianum Boiss., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 232.
Halk Betimi:
Ülkemizde “çıbanotu” olarak bilinen bu tür, Türkiye, Orta Avrupa’nın doğusu, Balkan Yarımadası, Romanya, Avusturya ve Doğu Akdeniz’de doğal olarak yetişir. Sarı renkte çiçeklere sahip, 20 cm’ye kadar uzayabilen her dem yeşil çokyıllık bir bitkidir. Haziran ile Temmuz aylarında çiçeklerini açar ve genellikle kireçtaşı tabanlı kayalık alanlarda yetişir.
Kaynaklar:
Anonim (2016). http://en.hortipedia.com/wiki/Sedum_urvillei/, Erişim Tarihi: 07.02.2016.
Alpınar K (2012). Sedum L., Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 384–386.