Salvia aethiopisL. Habeş Adaçayı

Salvia aethiopisL. - Habeş Adaçayı

Bilimsel Betim:

Biryıllık veya çokyıllık ot, Gövdeler dik, sağlam yapılı, dörtköşeli, 25−60 cm, salgısız yünlü, tüyler altta daha yoğun, sapsız salgı bezeli. Yapraklar basit, çoğunlukla tabanda, yumurtamsı-eliptik ilâ dikdörtgensiye kadar, 10−21(−32) × 5−9 cm, ± yünlü buruşuk, kemirikli; yaprak sapı 4−9 cm. Çiçekdurumu geniş dallanmış, kollu şamdan şeklinde, çok-çiçekli. Yalancı çevrel çiçekdurumları (vertisillasterler) 4−6-çiçekli, yukarıda sık. Bırakteler geniş tersyumurtamsı, yaklaşık 12 × 15 mm, ince uçlu, seyrek cılız tüylü. Çanak tüpsü-yumurtamsı, yaklaşık 12 mm, yoğun yünlü, meyvede yaklaşık 15 mm, üst dudak üçdişli, orta diş daha kısa. Taç beyaz, yaklaşık 15 mm, sıklıkla soluk sarı dudaklı; tüp aniden göbekli, pulcuklu; üst dudak oraksı. Sitamenler B tipi. Fındıkçıklar yuvarlaklaşmış üçköşeli, yumurtamsı, yaklaşık 3 × 2 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Bozkırlar, volkanik ve kireçli yamaçlar, nadas tarlalar, yol kenarı bayırları, yaklaşık 0−2100 m.

 

Kaynak:

Hedge IC (1982). Salvia aethiopis L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 440.

Halk Betimi:

Ülkemizde “habeş adaçayı” olarak bilinen bu tür, Avrasya’da doğal olarak yetişir. Beyaz renkli çiçeklere sahip, 60 cm’ye kadar boylanabilen ikiyıllık veya çokyıllık otsu bir bitkidir. Çok dallanmış ve yoğun tüyler ile kaplı gövdeleri şamdan şeklindedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçek açar ve bozkırlar, volkanik ve kireçli yamaçlar, tarla kenarları ve yol kenarlarında yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Salvia_aethiopis, Erişim Tarihi: 17.02.2016.

Anonim 2 (2016). http://agri.nv.gov/Plant/Noxious_Weeds/WeedList/Mediterranean_sage_(Salvia_aethiopis)/, Erişim Tarihi: 17.02.2016.

Celep F, Kahraman A (2012). Salvia L., Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 575–584.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.