Rumex obtusifoliusL. subsp. subalpinus (Schur) Celak Kökükızıl

Rumex obtusifoliusL. subsp. subalpinus (Schur) Celak - Kökükızıl

Bilimsel Betim:

Çokyıllık, 120 cm’ye kadar. Taban yaprakları yumurtamsı-dikdörtgensi, genişliğinden yaklaşık 2 katı kadar uzun, küt, tabanda yüreksi. Çicekdurumunu teşkil eden çiçek kümecikleri aralıklı dizili. Çiçek sapı ince, zigzaglı ve sarkık, meyveli çiçek örtüsü segmentlerinden yaklaşık 2 kat daha uzun, ortanın altında eklemli, tedricen tabanda şişkin. Meyvede iç çiçek örtüsü segmentleri dar üçgensi, dişli (bazen zayıfça), 4−4,5 × c. 2,5 mm, yalnızca bir yumrucuklu.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Eylül.

Habitat (yaşam ortamı): Bayırlar, gölgeli ve nemli yerler, 0−1200 m.

 

Kaynak:

Cullen J (1967). Rumex obtusifolius L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 290.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kökükızıl” ismiyle bilinen bu tür, Türkiye ve Avrupa’da doğal olarak yetişir. Küçük çiçekleri kümeler halinde bir arada bulunan, 120 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ve Eylül ayları arasında çiçek açar ve bayırlar, yol kenarları, hendekler ve kıyı şeritlerinde yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2018). https://en.wikipedia.org/wiki/Rumex_obtusifolius, Erişim Tarihi: 01.02.2018.

Anonim 2 (2018). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=Rumex+obtusifolius+, Erişim Tarihi: 01.02.2018.

Keskin M (2012). Rumex L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 761–764.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.