Rumex acetosellaL. Kuzukulağı

Rumex acetosellaL. - Kuzukulağı

Bilimsel Betim:

Nahif çokyıllık. Gövdeler ± dik, 15−40 cm, tüysüz veya ince sivilceli. Yapraklar tebersi, orta lop mızraksı ilâ tersmızraksıya kadar, yan loplar bazen daha da bölünmüş, tüysüz. Çiçekler tek eşeyli, bitkiler ikievcikli. Dişi çiçeklerin iç çiçek örtüsü segmentleri yumrucuklu (tüberküllü) değil, meyvede genişlememiş, fındıksı meyveden hafif daha uzun, 1−1,5 mm. Fındıksı meyve kahverengi, parlak.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Tarlalar, bayırlar, atık alanlar, 0−2300 m.

 

Kaynak:

Cullen J (1967). Rumex acetosella L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 284.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kuzukulağı” ismiyle bilinen bu tür, Avrasya ve İngiliz Adaları’nda doğal olarak yetişir, ancak Kuzey Yarıküre'nin geri kalan çoğu bölgesine yayılmıştır. Ok şeklinde yaprakları ve kırmızı renkli derince girintili gövdelere sahip çokyıllık otsu bir bitkidir. Genellikle göze çarpmayan çiçekler, yaprakların üzerinde kümeler halinde taşınır. Yaprakları limonsu, keskin ve güzel bir tada sahip olduğundan salata veya sebze olarak yenir.  

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2018). https://en.wikipedia.org/wiki/Rumex_acetosella, Erişim Tarihi: 01.02.2018.

Anonim 2 (2018). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=RUMEX+ACETOSELLA++, Erişim Tarihi: 01.02.2018.

Keskin M (2012). Rumex L.,, Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 761–764.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.