Rorippa sylvestris(L.) Besser Çakandura

Rorippa sylvestris(L.) Besser - Çakandura

Bilimsel Betim:

Sitolonlu çokyıllık otsu bitkiler. Gövdeler yükselici veya dik, 12−60 cm, oluklu, ± tüysüz. Yapraklar tümü teleksi ilâ derin teleksiye kadar (çok nadiren üst taraftakiler hemen hemen dümdüz), dikdörtgensi ve dişli bölmeli. Taçyapraklar parlak sarı, 3−5 mm, çanakyapraklardan belirgin daha uzun. Meyve silikva şeklinde, şeritsi, sıklıkla kavisli, 7−18 mm, yatay veya kısmen yükselici çiçeksapları üzerinde doğmuş.

 

Çiçeklenme zamanı: Haziran−Eylül.

Habitat (yaşam ortamı): Bataklıklar, bataklık zeminler, nehir kenarları, vs., çok nadiren ekili alanlar, 0−1800 m.

 

Kaynak:

Coode MJE & Cullen J (1965). Rorippa sylvestre (L.) Bess., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 432-433.

Halk Betimi:

Ülkemizde “çakandura” olarak bilinen bu bitki, Avrupa, Türkiye ve Asya’da doğal olarak yetişir. Boyu 60 cm kadar ulaşan, parlak sarı çiçekli çokyıllık bir bitkidir. Yaz aylarında çiçekte görülebilir. Tuza olan toleransı nedeniyle gelecekte yaşanabilecek kuraklık dönemlerinde bu bitkinin yetiştirme programlarına alınma potansiyeli vardır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Rorippa_sylvestris, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://www.luontoportti.com/suomi/en/kukkakasvit/creeping-yellowcress, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

Bağcı Y (2012). Rorippa Scop., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 293−294.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.