Rapistrum rugosum(L.) All. Kediturpu

Rapistrum rugosum(L.) All. - Kediturpu

Bilimsel Betim:

Biryıllık, 1 m’ye kadar, neredeyse basit veya tabandan dallanmış. Gövde tabanı (sıklıkla mor-renkli) ve en azından alt yaprakların sapları uzun sert geriye dönük. Beyaz tüylü. Alt yapraklar saplı, lirat-az teleksi, dişli, nadiren basit; üst yapraklar çok küçük, sapsız, dümdüz. Taçyapraklar 8 × 4 mm, sarı renkli ve koyu sarı damarlı. Meyve çiçeksapları gövdeye doğru yatık, 2−5 mm, 1 mm’ye kadar kalınlaşan. Meyve 6−10 mm, tüysüz veya ± yoğun sert beyaz tüylerle kaplı; alt bölüm 2−3 × 1,5 mm, 1−3 tohumlu, bazen verimsiz; üst kısım 2−3 × 3 mm, yumurtamsı veya küremsi, uzunlamasına buruşuk-oluklu; 1−4 mm gagalı.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Ekili alanların yabancı otları, 0−yaklaşık 1000 m.

 

Kaynak:

Hedge IC (1965). Rapistrum rugosum (L.) All., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 273-274.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kediturpu” olarak bilinen bu bitki, Avrasya ve Afrika’nın belirli bölgelerinde doğal olarak yayılış gösterir. Tekyıllık bitkilerdir ve uzun, dik, yaklaşık 1 metreye kadar ulaşan dik gövdeleri vardır. Birçok alanda istilacı tür olarak bilinir. Bazı bilim adamları kediturpunun özleri üzerinde araştırma yapmış ve antioksidan özelliğe sahip olduklarını keşfetmişlerdir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Rapistrum_rugosum, Erişim Tarihi: 28.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://www.texasinvasives.org/plant_database/detail.php?symbol=raru, Erişim Tarihi: 28.12.2015 .

Amel O, Besbes M, Hichem B, Ali L, Mahjoub A, Boulbaba S (2013). Antioxidant and anti-acetylcholinesterase activities of extracts from Rapistrum rugosum in Tunisia. Asian Pac J Trop Dis. 3(5): 367–374.

Mutlu B (2012). Rapistrum Crantz., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 293.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.