RAPISTRUMCrantz. - KEDİTUPRU
Bilimsel Betim:
Biryıllık (Türkiye’deki türlerde) otlar, sarı veya beyaz çiçekli, lirat-az teleksi yapraklı ve kıllı tüy örtülü. Çanak dik veya yayılmış, iç çanakyapraklar hafifçe kesecikli. Taçyapraklar tersyumurtamsı, tırnaklı. Orta bal bezeleri konik. Yumurtalık silindirik, 1−3-tohumtaslaklı; sitigma top başlı. Meyve 2-uzuvlu silikula ve düz gagalı (rostrumlu); üst kısım ± küresel, olgunlukta açılmayan, 1-tohumlu; alttaki üsttekinden daha dar, silindirik. Çenekler uzunluğuna katlanmış, kesik.
Kaynak:
Hedge IC (1965). Rapistrum Crantz, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 273.
Halk Betimi:
Ülkemizde “kediturpu” ismiyle bilinen bu cins Asya, Avrupa ve Afrika’nın bazı kesimlerinde doğal yayılış gösterir. Dünyada 2 türü ve ülkemizde 1 türü (1 takson) bulunur. Sarı çiçekli biryıllık veya çokyıllık bitkilerdir. Bu cinsin meyveleri 2 bölmeli olup bu cinse özel karakteristik bir yapıdadır.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Rapistrum, Erişim Tarihi: 28.12.2015.
Anonim 2 (2015). http://www.theplantlist.org/tpl1.1/search?q=Rapistrum, Erişim Tarihi: 28.12.2015.
Mutlu B (2012). Rapistrum Crantz., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 293.