Ranunculus gracilisE.D. Clarke Narin Yağçiçeği

Ranunculus gracilisE.D. Clarke - Narin Yağçiçeği

Bilimsel Betim:

Çokyıllık, yumuşak tüylü, 5−20 cm. Kök yumruları genişçe yumurtamsı, 3−5 mm. Gövdeler 1−3-çiçekli. Taban yapraklar genelde heteromorfik, dıştakiler üç parçalı veya üç parçadan oluşan kamamsı-yayık, segmentler küt bölünmüş, yumurtamsı veya dikdörtgensi loplu; iç taban yaprakları üç parçalı veya neredeyse derin teleksi şeritsi parçalar halinde, veya tüm taban yaprakları hemen hemen bu şekilde. Bölmeler belirgin geriye kıvrık. Taçyapraklar 6−10 mm. Meyvede baş yumurtamsı, 6−8 × 4−5 mm. Kapçıklar (meyveler) yumurtamsı-dikdörtgensi, kanatsız, yassı, düzgün, yaklaşık 1,5 mm, yukarıda 0,5−1,0 mm’lik ters dönmüş gagaya doğru daralmış.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan.

Habitat (yaşam ortamı): Dağ etekleri, ormanlar, nadas tarlalar, 0−1400 m. yakınlarında.

 

Kaynak:

Davis PH (1965). Ranunculus gracilis Clarke, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 180.

Halk Betimi:

Ülkemizde “narin yağçiçeği” olarak bilinen bu tür Türkiye, İtalya ve Balkanlar’da doğal olarak yetişir. Boyları genellikle 20 cm’ye kadar uzayan, kısa boylu, sarı çiçekli, çokyıllık otsu bir bitkidir. Nisan ayında çiçeklenen bu bitki genellikle dağ etekleri, ormanlar ve nadas tarlalarda yetişir.

 

Kaynak:

Davis PH (1965). Ranunculus gracilis Clarke, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 180.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.