Ranunculus arvensisL. Mustafa Çiçeği

Ranunculus arvensisL. - Mustafa Çiçeği

Bilimsel Betim:

Seyrek yatık-cılız tüylü biryıllık, 5−30 cm, kazık kök benzeri toprakaltı hipokotilli. Alt yapraklar üç parçalı, üç loplu veya derin üç parçalı; orta gövde yaprakları orta damara doğru çok sayıda parçaya bölünmüş. Çanakyapraklar yatık. Taçyapraklar 4−6 mm. Karpeller 3−9, tek seriler halinde, sitamenlerden daha az sayıda. Kapçıklar (meyveler) tersyumurtamsı-dairesel, yassı, 4−5 mm, enine yassı kenarlı, yüzey çok çeşitli, sıklıkla diken diken: tabla dikenleri 2−(−3) mm boyundaki kenar dikenlerin yarısı kadar uzun (a), tüm dikenler uzun, dıştakiler yaklaşık 4 mm (b), tabla ve kenar dikenleri çok kısa (c), kenarlar dikensiz ve tabla tüberküllü (d), veya ağ gibi kabarık çizgili (e); gaga mızraksı diken şeklinde ve kapçığın yaklaşık yarısı kadar uzunlukta, nadiren daha uzun.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Tarlalarda yabancı ot olarak, genelde mısır tarlaları, 0−1850 m.

 

Kaynak:

Davis PH (1965). Ranunculus arvensis L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 189-190.

Halk Betimi:

Ülkemizde “mustafa çiçeği” olarak bilinen bu tür, tekyıllık limon sarısı çiçeklere sahip bir bitkidir. Avrupa ve Türkiye’de doğal olarak yetişir, fakat diğer kıtalarda da yayılışı bulunur. Özellikle ilkbaharda meralarda oluşan su birikintileri gibi nemli alanlarda bulunur. Geleneksel olarak çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bu bitki özellikle kimyasal kaynaklı yanıkların tedavisinde kulanılmıştır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). http://www.medscape.com/viewarticle/739957/, Erişim Tarihi: 05.05.2016.

Anonim 2 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Ranunculus_arvensis/, Erişim Tarihi: 05.05.2016.

Anonim 3 (2016). http://wildseed.co.uk/species/view/111/, Erişim Tarihi: 05.05.2016.

Doğan Güner E (2012). Ranunculus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 780−786.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.