Polypodium vulgare L. var. vulgare - Benli Eğrelti
Bilimsel Betim:
Epifitik veya kayacıl, kahverengi renkte samansı pullarla kaplı sürünücü rizomlu. Fıront şeritsi-mızraksı ilâ yumurtamsı-mızraksıya kadar, derince az teleksi, her bir kenarda 5−25 loplu, yaprak sapı ayadan daha kısa, pürüzsüz. Soruslar çıplak, yuvarlak veya yumurtamsı, teleğin ana damarının her iki kısmında tek sıra halinde.
subsp. vulgare
En aşağıdaki teleklerin ara damarları 1−2-çatalsı; annulusun sertleşmiş hücreleri 10−13 tane.
Sporların olgunlaşması: Haziran−Ağustos.
Habitat (yaşam ortamı): Kayalar üzerinde, kayın ve konifer ormanlarında epifitik, 1100−1500 m.
Kaynak:
Davis PH (1965). Polypodium vulgare L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 61.
Halk Betimi:
Ülkemizde “benli eğrelti” ismiyle bilinen bu tür, Batı Avrupa’nın her yerinde, Türkiye ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Diğer eğreltiler gibi bu türün de çiçeği, meyvesi veya tohumu bulunmaz. Çiçekli bitkiler gibi damarlı sistemleri olmasına karşın üremek için tohum yerine spor üretirler. Toprak altındaki köksaptan gelişerek toprak üstüne uzanan büyük yapraklara sahiptir. Yaprakların alt yüzeyinde parlak sarı ilâ turuncu renklerde spor keseleri vardır ve bu keseler içinde üretilen mikroskobik yapılar (sporlar) doğaya salınır ve sporlar uygun çevresel koşullarda çimlenerek yeni bitkileri geliştirir. Benli eğrelti gölgelik veya kısmen gölgelik alanlarda, eski duvarlarlar üzerinde, kaya çatlakları, ağaçların tabanları ve kayalıkların altında yetişir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2018). https://en.wikipedia.org/wiki/Polypodium_vulgare, Erişim Tarihi: 06.02.2018.
Anonim 2 (2018). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=Polypodium+vulgare+, Erişim Tarihi: 06.02.2018.
Güner A (2012). Polypodium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 8.