POLYPODIUML. - BENLİ EĞRELTİ
Bilimsel Betim:
Çokyıllık sürünücü rizomlu. Yapraklar açık damarlanmalı ve az teleksi. Soruslar yuvarlak veya yumurtamsı, belirgin, telekler üzerinde iki sıra halinde dizili. İnduzyum yok. Parafiz (verimsiz filament) yok veya ipliksi, spor karşılıklı.
Kaynak:
Davis PH (1965). Polypodium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 61.
Halk Betimi:
Ülkemizde “benli eğrelti” ismiyle bilinen bu cins, dünya çapında geniş bir yayılış gösterir ve en yüksek çeşitliliğe tropikal bölgelerde ulaşır. Bu cins sürünücü karasal veya epifitik eğreltilerden oluşur. Diğer eğreltiler gibi bu cinsin de çiçeği, meyvesi veya tohumu bulunmaz. Çiçekli bitkiler gibi damarlı sistemleri olmasına karşın üremek için tohum yerine spor üretirler. Toprak altındaki köksaptan gelişerek toprak üstüne uzanan büyük yapraklara sahiptir. Yaprakların alt yüzeyinde kahverengi renkte spor keseleri vardır ve bu keseler içinde üretilen mikroskobik yapılar (sporlar) doğaya salınır ve sporlar uygun çevresel koşullarda çimlenerek yeni bitkileri geliştirir. Dünyada yaklaşık 166 türü ülkemizde 4 türü (5 takson) vardır. Cins ismini Antik Yunanca’da “çok” anlamına gelen “poly” ve “küçük ayak” anlamına gelen “podium” kelimelerinden almış olup rizomların ve bunlardan ayrılan dallarının ayak benzeri görünümüne ithafen verilmiştir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2018). https://en.wikipedia.org/wiki/Polypodium, Erişim Tarihi: 06.02.2018.
Anonim 2 (2018). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/P/Polypodiaceae/Polypodium/, Erişim Tarihi: 06.02.2018.
Anonim 3 (2018). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=POLYPODIUM, Erişim Tarihi: 06.02.2018.
Güner A (2012). Polypodium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 8.