Plantago lanceolataL. Damarlıca

Plantago lanceolataL. - Damarlıca

Bilimsel Betim:

Çokyıllık, 7−90 cm, genellikle birkaç rozetli. Yapraklar 7−42 × 0,4−5 cm, mızraksı-yumurtamsı, mızraksı ya da dar mızraksı, dümdüz ya da düzensiz biçimde dişli, 3−5(−7)-damarlı, tüysüz, cılız tüylü ya da ülgerli, sapsız ya da saplı, laminanın 1/3−1 katı kadar uzun. Sıkapoz 7−85 cm, 5-oluklu, ± yatık-tüylü. Başaklar 0,5−5,5(−8) cm, silindirik, konik-silindirik ya da küremsi, çok yoğun. Bırakteler kısaca kuyruklu, sivri, ± iç bükey, tüysüz ya da tüylü, alttakiler yaklaşık 4 mm, üsttekiler yaklaşık 3 mm. Ön çanakyapraklar 2,5−3,5 mm, genişçe dairesel-yumurtamsı, kaynaşık fakat orta damarın arası ayrık, uç kesik, kahverengi, tüysüz; arka taraftakiler 3−3,5 mm, pileli-iç bükey, asimetrik. Taç lopları 1,5−2,5 mm, üç köşeli-yumurtamsı, mızraksı ilâ yumurtamsıya kadar, sivri ya da sipsivri, damarlar belirsiz, kahverengimsi. Anterler sarı. Kapsül konik. Tohumlar 2,5 mm, kayıksı, parlak, pas renkli ya da kahverengi.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Ekim.

Habitat (yaşam ortamı): Sahiller, kumlu plajlar, çayırlıklar, bataklık alanlar, makiler, akarsu kenarları, kesik ağaç dipleri, çam (Pinus L. ) ormanları, yol kenarları, atık alanlar, 0−3050 m.

 

Kaynak:

Tutel B (1982). Plantago lanceolata L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 513.

Halk Betimi:

Ülkemizde “damarlıca” olarak bilinen bu tür, İngiltere’de dahil Avrupa, İzlanda’dan güneye ve doğuya doğru İspanya’ya, Kuzey ve Orta Asya’ya kadar yayılış gösterir. Tabanda rozet şeklinde yaprakları olan ve ince bir dal üzerinde çok küçük çiçeklerin oluşturduğu bir başağa sahip çokyıllık otsu bir bitkidir.  Bitkisel ilaçlarda ve çaylarda sıklıkla kullanılan bir bitkidir. Yapraklarından yapılan çay son derece etkili bir öksürük ilacı olarak kullanılmaktadır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Plantago_lanceolata /,Erişim Tarihi: 03.03.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Plantago+lanceolata /,Erişim Tarihi: 03.03.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.illinoiswildflowers.info/weeds/plants/eng_plantain.htm /,Erişim Tarihi: 03.03.2016.

Uzunhisarcıklı EM (2012). Plantago L., Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 675– 677.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.