PLANTAGOL. - SİNİROTU
Bilimsel Betim:
Biryıllık ya da çokyıllık karasal otsu bitkiler ya da bodur çalılar. Yapraklar ya almaşlı, yoğun rozetsi yapı oluşturan (bitkiler gövdesizken) ya da karşılıklı (bitkiler gövdeli iken), şeritsi ilâ yumurtamsı-dairesele kadar. Çiçekdurumu başak şeklinde. Çiçekler 4-parçalı, purotoginoz ve rüzgârla tozlaşan. Çanakyapraklar kiremitsi, omurgalı. Taç borazansı veya tabaksı. Yumurtalık 2−4-gözlü, uçtan pilasentalanmalı; tohumtaslakları 1-çok. Meyve tek kapaklı zarsı kapsül.
Kaynak:
Tutel B (1982). Plantago L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 505.
Halk Betimi:
Ülkemizde “sinirotu” ismiyle bilinen bu cinsin tüm dünyada yayılışı bulunur. Dünyada yaklaşık 158 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 26 türü (28 takson) bulunur. Bu küçük bitkiler genellikle tutam şeklinde uzun taban yapraklara sahiptir ve küçük çiçekleri tepede başak şeklinde yapraksız bir sap tarafından taşınır. Sinirotları tarih öncesi çağlardan beri bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır. Bu bitkiler büzücü (kan durdurucu), antitoksik, antimikrobiyal, iltihap önleyici, antihistaminik özelliklerinin yanısıra yatıştırıcı, balgam söktürücü, kanamayı durdurucu ve idrar söktürücü olduğu bilinmektedir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Plantago/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.
Anonim 2 (2016). http://global.britannica.com/plant/Plantago/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.
Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Plantaginaceae/Plantago/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.
Uzunhisarcıklı EM (2012). Plantago L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 675–677.