Petasites hybridus(L.) "G.Gaertn., B.Mey. & Scherb. Kabalak

Petasites hybridus(L.) "G.Gaertn., B.Mey. & Scherb. - Kabalak

Bilimsel Betim:

Çokyıllık, gürbüz, genellikle yatay rizomlara sahip. Gövde 80 cm’ye kadar uzar. Taban yaprakları uzun saplı, aya 8−90(−120) cm çapında, ± dairesel, yüreksi, kısmenloplu ve geniş aralıklı dişli ve küçük ara loplu, başlangıçta her iki yüzeyyde de tüylü, sonra üst yüzeyde tüysüzleşen ve yeşil, alt yüzeyde yeşilimsi ve kolayca düşen yünsü tüy örtülü veya nadiren tüysüz hale dönüşen. Çiçekli gövdeler sıklıkla morumsu, bazen körelmiş ayalı mızraksı pullu-yapraklar taşır. Çiçeklenme zamanı çiçekdurumu genellikle genişliğinden daha uzun, yaşlandıkça uzayan. Erkek kapitulum 6−12 mm uzunluğunda; dişi kapitulum 4−7(−8) mm uzunluğunda. Filariler küt, salgısız. Çiçekler kırmızımsı-menekşe ilâ kremsi-beyaza kadar. Kapçıklar (meyveler) 2−3 mm. Sorguç 6−10 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Nemli yerler, sıklıkla akarsu kenarları, 0−2400 m.

 

Kaynak:

Matthews VA (1975). Petasites hybridus (L.) Gaertner, Mey. & Scherb., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 169.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kabalak” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa, Akdeniz bölgesi ve Kuzey Asya’da yayılış gösterir. Kırmızımsı-menekşe rengi ile kremsi-beyaz renklerde çiçeklere sahip, 80 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ve Haziran aylarında çiçek açar, nemli yerler ve çoğunlukla akarsu kenarlarında yetişir. Bitkinin özütü migren ağrılarının önlenmesinde ve alerjik rinitin tedavisinde kullanılmaktadır. Preparatları dikkatli ve tam olarak saflaştırılmadıklarında özütler, "pirolizidin alkaloidler" adı verilen karaciğer için toksik olan ve kansere neden olabilecek zararlı kimyasallar içerebilir. Bu nedenle, özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde kabalaklı gıda takviyeleri önerilmemektedir.

 

References:

Anonim (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Petasites_hybridus, Erişim Tarihi: 22.06.2017.

Ekim T (2012). Petasites Mill., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 185–186.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.