Papaver rhoeasL. Gelincik

Papaver rhoeasL. - Gelincik

Bilimsel Betim:

Gövdeler dik, 90 cm’ye kadar. Yapraklar değişken, genellikle az veya derin teleksi, bölmeler (segmentler) dişli, terminal segment mızraksı, lateral segmentlerden çok daha uzun. Çiçekdurumu sapları yayık-kıllı, nadiren yatık-setalı. Taçyapraklar kırmızı ilâ kızıla kadar, nadiren beyaz, tabanda lekeli veya lekesiz, boyu çok değişken. Kapsül tüysüz, küremsi ilâ neredeyse küremsiye kadar, tabanda yuvarlak, genişliğinin neredeyse iki katı kadar uzun. Çiçek tablası yassı ve 18 sitigmalıya kadar.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Tarlalar, atık alanlar vs., 0−1400 m.

 

Kaynak:

Cullen J (1965). Papaver rhoeas L., In: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 231.

Halk Betimi:

Ülkemizde “gelincik” ismiyle bilinen bu tür, otsu ve tekyıllık bir türdür. Kökeni kesin olarak bilinmemektedir. Pek çok bitkide olduğu gibi, menşe bölgesi genellikle Amerikalılar tarafından Avrupa'ya, kuzey Avrupalılar tarafından güney Avrupa'ya atfedilir. Bitkinin doğal yayılış alanına ise Batı Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa dahildir. Muhteşem kırmızı çiçekleri ve genelde taç yapraklarının tabanında bulunan siyah lekeleri ile bu çiçek çok kolay tanınır. Herbisitlerin (ot öldürücü) keşfinden önce, gelincik (P. rhoeas) bazen tarım alanlarında öyle yoğun olurdu ki bu alanların “gelincik tarlası” olduğu sanılırdı. Bununla birlikte, büyük ölçekte tarım ürünü olarak yetiştirilen haşhaşgillerin tek ve en önemli temsilcisi ise haşhaş (Papaver somniferum L.)’tır. Gelincik kültür alanlarının yabancı otu olarak tanınır ve 1. Dünya Savaşı sonrasında, ölen askerlerin sembolü olarak kullanılmıştır. Fars edebiyatında, kırmızı gelincik aşk çiçeği olarak kabul edilmiş ve “ebedi aşk çiçeği” olarak adlandırılmıştır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). http://www.seedaholic.com/papaver-rhoeas-field-poppy-grouped.html, Erişim tarihi: 05.07.2015.

Anonim 2 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Papaver_rhoeas, Accessed date: 14.07.2015.

Tugay O (2012). Papaver L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 663–668.

Cullen J (1965). Papaver rhoeas L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 231.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.