Ornithogalum sigmoideumFreyn & Sint. Sakarca

Ornithogalum sigmoideumFreyn & Sint. - Sakarca

Bilimsel Betim:

Sıkapoz çok kısa, 10 cm’ye kadar. Yapraklar çok sayıda, sıkapozu aşan, şeritsi, (1−)2−5 mm genişliğinde, üst yüzeyde beyaz çizgili; kenarları dümdüz, tüysüz. Salkım uzamış-yalancı şemsiye şeklinde, genellikle 3−6 çiçekli. Çiçek örtüsü segmentleri (12−)14−18 mm, iç tarafta beyaz, dış tarafta beyaz ve yeşil şeritli. Meyve sapları 16−25 mm (nadiren daha uzun), keskince geriye kıvrık, tabanlarında kalınlaşmış, uçlara doğru yukarıya yönelerek kapsülü ± dik tutar. Kapsül dar kanatlı.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Ormanlar, meralar, açık taşlık yamaçlar, 0−2600 m.

 

Kaynak:

Cullen J (1984). Ornithogalum sigmoideum Freyn & Sint., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 239.

Halk Betimi:

Ülkemizde “sakarca” ismiyle bilinen bu tür, Türkiye, Balkanlar, Romanya, Kuzey İran ve Kafkasya’da doğal olarak yetişir. Genellikle 20 cm’den kısa olan bu tür, toprak altında soğanları olan, çokyıllık, otsu bir bitkidir. Beyaz çiçekleri üzerinde yeşil çizgiler taşır ve tabanda şeritsi yapraklara sahiptir. Mart ve Haziran ayları arasında çiçek açar ve genellikle ormanlarda yayılış gösterir.

 

References:

Anonim 1 (2017). http://vanherbaryum.yyu.edu.tr/flora/azortandir/ornithogalumsi/index.htm/, Erişim Tarihi: 14.03.2017.

Anonim 2 (2017). http://wildflowersofskopelos.org.uk/White/Pages/Ornithogalum_sigmoideum.html/, Erişim Tarihi: 14.03.2017.

Uysal T (2012). Ornithogalum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 100–104.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.