Origanum vulgareL. Karakınık

Origanum vulgareL. - Karakınık

Bilimsel Betim:

Çokyıllık ot, 100 cm’ye kadar, yatık-cılız tüylü, tüylü, veya ± tüysüz ve sıklıkla buğulu. Dallar her gövdede 12 çifte kadar, 25 cm’ye kadar. Yapraklar saplı veya neredeyse sapsız (saplar 20 mm’ye kadar), yumurtamsı, eliptik veya yuvarlak, 6−40 × 5−30 mm, sivri veya küt, bariz salgılı-çilli veya değil. Başakçıklar 3−30 × 2−8 mm. Bırakteler tersyumurtamsı veya eliptik, 2−10 × 1−7 mm, ± sivri veya sipsivri. Çanak 2−4 mm. Taç mor, pembe veya beyaz, 3−10 mm.

 

subsp. vulgare

Bırakteler kısmen mor, sıklıkla neredeyse tüysüz; taç pembe.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Ekim.

Habitat (yaşam ortamı): Kuru tepeler ve kayalıklı yamaçlar, kireçli veya kireçsiz topraklar üzerinde, sıklıkla kısmi gölgeli iğne yapraklı veya karışık ormanlarda, maki, 0−2500 m.

 

Kaynak:

Ietswaart JH (1982). Origanum vulgare L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 309−310.

Halk Betimi:

Ülkemizde “karakınık” olarak bilinen bu tür, ılıman Batı ve Güneybatı Avrasya ve Akdeniz Bölgesinde doğal olarak yetişir. Mor veya pembe renkte çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık bir bitkidir. Mayıs ve Ekim ayları arasında çiçek açar ve kuru tepeler ve kayalıklı yamaçlar, kireçli veya kireçsiz topraklar üzerinde, sıklıkla kısmi gölgeli ibre yapraklı veya karışık ormanlar ve makilerde yetişir. Türk mutfağında özellikle koyun ve kuzu etini tatlandırmak için kullanılır. Kebap restoranlarında genellikle kırmızı toz biber, tuz ve karabiber ile birlikte baharat olarak bulunabilir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Oregano, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Sadıkoğlu N (2012). Origanum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 568–570.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.