Ophrys sphegodesMill. subsp. mammosa (Desf.) Soó ex E.Nelson (= Ophyrs transhyrcana subsp. paphlagonica) Uslu Salep

Ophrys sphegodesMill. subsp. mammosa (Desf.) Soó ex E.Nelson (= Ophyrs transhyrcana subsp. paphlagonica) - Uslu Salep

Bilimsel Betim:

Bitki 15–60 cm, 3–6 dikdörtgensi-mızraksı taban yapraklı. Başak gevşek, 2–9-çiçekli. Çiçekler büyük, yatay olarak yayık. Çanakyapraklar donuk zeytin-yeşil, ± hafifçe morumsu, 16(–19) mm’ye kadar; sırt dikdörtgensi-mızraksı, kenarlar ± alta kıvrık, dik veya hafifçe yayık; yandakiler yumurtamsı-mızraksı, yayık. Taçyapraklar donuk yeşil ± hafifçe mor, mızraksı, 10 mm’ye kadar, yukarıda çok kısa tüylü, nadiren neredeyse tüysüz. Dudak dümdüz, bazen küçük sivri yan yarıklı, ± kuvvetlice yaysı, 16 mm’ye kadar, kalkansız, bazen taban yakınında bariz olmayan kokulu, tepede mukronat, koyu morumsu-kahverengi ilâ siyahımsı-mora kadar kadifemsi; ayna (spekulum) H-şeklinde, çapraz-çizgi var ya da yok, donuk mavimsi-menekşe renginde, ± beyazımsı kenarlı. Sütun (kolumn) bizsi 2–3,5(–4) mm uzunlukta düz veya (özellikle herbaryum örneklerinde) hafifçe yukarı doğru-kıvrılmış konektifli. Sitigmatik oyuk altta.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan–Mayıs

Habitat (yaşam ortamı): Maki, firigana, meşe (Quercus L.) çalılıkları içinde ki açıklıklar, kozalaklı ve yaprak döken orman, 0–950 m.

 

Kaynak:

Renz J & Taubenheim G (1984). Ophyrs transhyrcana Czernjak., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 484–485.

Halk Betimi:

Ülkemizde “uslu salep” ismiyle bilinen bu tür, Balkanlar, Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs’da doğal olarak yetişir. 70 cm’ye kadar uzanan ve koyu kahverengimsi-kırmızı çiçekleri bulunan gürbüz, yumrulu çokyıllık bir bitkidir. Uslu salep orman açıklıkları, kısa çimenli çayırlar ve çalılıklarda bulunur. Bu bitki Mart ayının ortalarından Mayıs ayının başına kadar çiçekte kalır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). http://www.first-nature.com/flowers/ophrys-mammosa.php, Erişim Tarihi: 10.05.2017.

Deniz İG (2012). Ophrys L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 638–645.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.