Ophrys oestriferaM.Bieb. - Sinek Salebi
Bilimsel Betim:
Bitkiler (10−)15−60 cm. Yapraklar 3−6, dik-yayık. Başak oldukça yoğun, 20(−25) cm’ye kadar, 2−12(−20) çiçekli. Çanakyapraklar gülrengi-mor veya yeşilimsi-beyaz, koyu yeşil orta damarlı. Taçyapraklar mızraksı, ± genişlemiş ya da tabanda hafifçe kulaksı, gülrengi-mor 4−5,5(−7) mm, kadifemsi. Dudak derince 3-loplu, 8−12(−16) mm, koyu kahverengi veya kahverengimsi-mor kadifemsi; yan loplar ± ülgerli; orta lop yumurtamsı, belirgin dışbükey, ileriye doğru veya hafifçe yukarı-yönelmiş, tüysüz, uçta yeşilimsi-sarı tırnaklı, ayna (spekulum) orta lobun çoğunluğunu işgal eder, soluk sarımsı ilâ yeşilimsi-mavi çizgili bir desen oluşturur, 1−3 koyu kahverengi kadifemsi yumurtamsı bölgeleri çevreler. Sütun (kolumn) sivri çıkıntılı konektifli.
subsp. oestrifera
Çiçekleri kısmen büyük, dudak 8−10(−12) mm.
Çiçeklenme zamanı: Mayıs–Temmuz.
Habitat (yaşam ortamı): Meralar, meşe (Quercus L.) çalılıkları, Çam (Pinus L.) ormanı, yol kenarları, sıklıkla nemli alanlarda, 150–1700 m.
Kaynak:
Renz J & Taubenheim G (1984). Ophrys oestrifera Bieb., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 495.
Halk Betimi:
Ülkemizde “sinek salebi” olarak bilinen bu tür, Türkiye ve Doğu Akdeniz ülkeleri Kırım, Kafkasya ve İran’da doğal olarak yetişir. Boyu 60 cm’ye kadar uzanan, gülrengi-mor çiçekleri bulunan, yumrulu çokyıllık otsu bir bitkidir. Sinek salebi çayırlar, meşe (Quercus L.) çalılıkları, çam ormanı, yol kenarları ve sıklıkla nemli alanlarda yetişir ve Mayıs ilâ Temmuz ayları arasında çiçeklenir.
Anonim (2017). http://yabanicicek.com/ophrys-oestrifera-ek-bilgi.php /, Erişim Tarihi: 09.07.2017.
Deniz İG (2012). Ophrys L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 638–645.