Ophrys apiferaHuds. - Arı Salebi
Bilimsel Betim:
Bitki ± gürbüz, 20–50(–70) cm. Gövde ± yapraklı. Çiçekler 3–8(–14). Çanakyapraklar büyük, 12–16 × 5–9 mm, yayık veya geriye kıvrık, dikdörtgensi, menekşe-gülrengi veya beyazımsı, yeşil orta damarlı. Taçyapraklar üçgensi-dilsi, kenarlar alta kıvrık, yaklaşık 5 mm, yeşilimsi veya morumsu, kadifemsi. Dudak 3-loplu; yan loplar ülgerli koni oluşturmuş; orta lop dışbükey, ± dikdörtgen şeklinde, kenarlar geriye kıvrık, koyu kırmızı-kahverengi, kadifemsi, tüysüz sarımsı-yeşil, geriye kıvrık tırnaklı; ayna (spekulum) çanakçık şeklinde, sarımsı kenarlı, kırmızı-kahverengi taban bölgesini sarmış, yanal veya apikal uzamış. Sütun (kolumn) 2–3 mm ± kıvrımlı konektifli. Yumurtalık çiçeklenmeden sonra oldukça büyümüş, dik. Çoğunlukla kendidöllek.
Çiçeklenme zamanı: (Nisan–)Mayıs–Haziran.
Habitat (yaşam ortamı): Çimenli kalker yamaçlar, maki, frigana, mera, yol kenarları, iğneli ve yaprakdöken ormanlar, mezarlıklar, 0–750 m.
Kaynak:
Renz J & Taubenheim G (1984). Ophrys apifera Huds., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 499.
Halk Betimi:
Ülkemizde “arı salebi” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Türkiye, Kuzey Afrika ve Orta Asya’da doğal olarak yetişir. Boyu 70 cm’ye kadar uzanan, kahverengimsi-kırmızı sarı çiçekleri bulunan, yumrulu çokyıllık otsu bir bitkidir. Arı salebi kireç, kalker, kil ve kalkerli kumlarda yetişir ve Nisan ayından Temmuz ayına kadar çiçekte kalır.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2017). https://wildseed.co.uk/species/view/240, Erişim Tarihi: 10.05.2017.
Anonim 2 (2017). http://worldoffloweringplants.com/ophrys-apifera-huds/, Erişim Tarihi: 10.05.2017.
Deniz İG (2012). Ophrys L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 638–645.