Onopordum tauricum Willd. Atdikeni

Onopordum tauricum Willd. - Atdikeni

Bilimsel Betim:

İkiyıllık, 60−100 cm, seyrek ince tüylü-yapışkan ve kısa salgılı tüylü, yeşil. Gövde yukarıda 2−6 kapitulumdan oluşan bileşik yalancı şemsiye şeklinde dallanmış, baştan başa yapraklı ve kanatlı; kanatlar 2−4, dikenli ve yılankavî; dikenler belirgin damarlı üçgensi lopların uçlarında 3−15 mm. Yapraklar dikdörtgensi-mızraksıdan yukarıya doğru şeritsiye dönüşür, telek loplu, loplar düzensiz dizilişli, üçgensi, 3−6(−15) mm dikenlerle sonlanan belirgin damarlı; en üsteki yapraklar bazen dümdüz. Kapitulum kanatlı yapraksı gövdelerden çıkmış. İnvolukrum küremsi, 3−4 × 2−5 cm, yassı ilâ içbükey tabanlı; filariler mızraksı, (20−)30−40 mm (dikenler dahil), (2−)3−4(−5) mm genişliğindeki tabandan 3−4 mm uzunluğundaki sarı dikene doğru tedricen daralmış, salgılı-az pürüzlü ilâ kısmen örümcekağsıya kadar; dış ve orta filariler kısmen yayık ilâ geriye kıvrığa kadar. Çiçekler iç filarilerle eşit ya da neredeyse daha uzun. Sorguç tüyleri az pürüzlü veya kısa sakallı, yan çıkıntılar eksenin 0,5−1 katı genişliğinde.

Çiçeklenme zamanı: Haziran−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Bozkırlar, açık çalılıklar ve nadas tarlalar, 250−1400 m.

 

Kaynak:

Danin A (1975). Onopordum tauricum Willd., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 366.

Halk Betimi:

Ülkemizde “atdikeni” olarak bilinen bu tür, Balkanlar, Romanya, Kırım, Türkiye ve Kıbrıs’da yayılış gösterir. Pembemsi-mor renkte çiçekleri olan, 100 cm’ye kadar uzayabilen ikiyıllık bir bitkidir. Haziran ile Temmuz aylarında çiçek açar ve bozkırlar, açık çalılıklar ve nadas tarlalarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Onopordum_tauricum/, Erişim Tarihi: 21.01.2016.

Özebek U M (2012). Onopordum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 184–185.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.