ONOPORDUM L. - KANGAL
Bilimsel Betim:
Gürbüz, dikenli, örümcekağsı ikiyıllıklar, nadiren salgılı; gövde ve çiçekdurumu saplarının her tarafı genellikle baştan başa dikenli-kanatlı. Yapraklar kollu, basit, telek loplu, az teleksi veya derin teleksi, taban yaprakları çoğunlukla gövde yapraklarından daha büyük. Kapitulum tek ilâ yalancı şemsiye çiçekdurumuna kadar. İnvolukrum yarıküremsi ilâ küremsiye kadar; filariler çok serili, kiremitvari, ± mızraksı, derimsi ve tepesi-dikenli, dıştakiler bazen üçgensi, dik ilâ geri kıvrığa kadar, yatık ilâ gevşeğe kadar. Çiçek tablası derin, dişçikli saçaklı çukurlu. Çiçekler tüpsü, erdişi, aya şeritsi loplu ve yamuk, genellikle leylak ilâ morumsuya kadar. Kapçıklar (meyveler) dört köşeli, yanlamasına yassılaşmış, az buruşuk; sorguç tüyleri bir kaç seride, az pürüzlü, kısa sakallı veya kuştüyümsü, tabanda halka şeklinde bitişik, en sonunda dökülücü.
Kaynak:
Danin A (1975). Onopordum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 356.
Halk Betimi:
İkiyıllık bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “kangal” ismiyle bilinir ve Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Kanarya Adaları, Kafkasya, Güneybatı ve Orta Asya’da yayılış gösterir. Dünyada yaklaşık olarak 46 türü ve ülkemizde 21 türü (22 takson) bulunur. Pembemsi-mor renkte tüpsü çiçeklere sahiptirler.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Onopordum/, Erişim Tarihi: 21.01.2016.
Anonim 2 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/genus/onopordum/, Erişim Tarihi: 21.01.2016.
Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Compositae/Onopordum//, Erişim Tarihi: 21.01.2016.
Özebek U M (2012). Onopordum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 184–185.