Onobrychis oxydontaBoiss. Kır Korungası

Onobrychis oxydontaBoiss. - Kır Korungası

Bilimsel Betim:

Çokyıllık sürünücü ya da yükselici, gövdeler 20−60 cm. Yapraklar 5−8 çift şeritsi ilâ şeritsi ilâ eliptiğe kadar yaprakçıklı, yaprakçıkların üst ve alt kısmı yatık cılız tüylü veya üstü neredeyse tüysüz; sitipullar birleşik, zarsı, kenarlarda kirpikli. Çiçek sapı yaprakların 2−4 katı kadar uzunlukta. Salkımlar yumurtamsı-dikdörtgensi ya da dikdörtgensi, az ya da çok çiçekliye kadar, çiçeklenmeden sonra uzayan. Çanak 4−6 mm, cılız tüylü ilâ ülgerliye kadar, nadiren ± tüysüz, tüpten 1,5−3 kat daha uzun dişli. Taç pembe ve daha koyu çizgicikli; bayrakçık 7−9 mm; kanatçıklar 2−4 mm, kayıkçık 6−8(−9) mm. Meyve 4−5 mm, disk ve ibik üzerinde uzun sert dikenli ve kısa yatık cılız tüy örtülü.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Yol kenarları, maki, bozkırlardaki kireçtaşı tepeleri, nadas tarlalar, sedir-çam (Cedrus Mill.-Pinus L.) ormanları, kumlu yamaçlar, 200−2000 m.

 

Kaynak:

Hedge IC (1970). Onobrychis oxyodonta Boiss., Şu eserde: Davis PH (ed.) Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 577.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kır korungası” olarak bilinen bu tür, Balkanlar ve Anadolu’da yayılış gösterir. Pembe renkli çiçeklere sahip, 60 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık bir bitkidir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçek açar ve yol kenarları, maki, bozkırlardaki kireçtaşı tepeleri, nadas tarlalar, sedir-çam ormanları ve kumlu yamaçlarda yetişir. Cins ismi olan “Onobrychis” kelimesi Eski Yunanca’dan “eşekler tarafından yalayıp yutulan” anlamına gelir. Bu bitkiler oldukça besleyicidir ve tarımda ağır işlerde çalıştırılan atlar için oldukça önemli bir besin kaynağıdır ve bal üretiminde arılar için mükemmel bir nektar ve polen kaynağıdır.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http:/www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=3486 /, Erişim Tarihi: 12.02.2016.

Aktoldu E (2012). Onobrychis Mill., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 478–482.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.