Mentha longifolia(L.) L. - Pünk
Bilimsel Betim:
Değişken, tüylü çokyıllık, küflü veya keskin kokulu. Rizomlar başlıca toprak altında pul şeklinde yapraklı. Çiçekli gövdeler 40−120 cm. Yapraklar (25−)30−90 × 10−32(−40) mm, sapsız veya nadiren saplı, dikdörtgensi-eliptik ilâ dikdörtgensi-mızraksıya kadar, ortada veya daha üstünde en geniş, uç ± sivri, taban yüreksi ilâ neredeyse yüreksiye kadar, kenarlar keskin testeredişli ve çok düzensiz ve sıklıkla yayık dişli. Aya pürüzsüz veya çok zayıfça buruşuk, yukarıda yeşil ilâ griye kadar kaba tüylü, altta yeşil ilâ beyaza kadar kaba tüylü (subsp. longifolia’da iki renkli), bazen her iki yüzeyde çok küçük kısa havlı. Yaprak tüyleri dallanmamış, kuruduğunda alt kısımda ince bir şekilde keçeleşmiş, taban hücresi 18−36(−41) µm çapında. Yalancı çevrel çiçekdurumları (vertisellasterler) çok sayıda, yoğun, tepede sıklıkla çok dallanmış başak şeklini almış, (30−)40−100 × (7−)9−15 mm çapında. Çanak 1−3 mm. Taç leylak veya beyaz. Fındıkçıklar kestanemsi renkte, ağsı.
subsp. longifolia
Yapraklar genellikle 50 mm × 18 mm’den daha fazla, iki renkli, altta ince-cidarlı tüylü, kuruduğunda pörsümüş; başaklar gürbüz, 12 mm çapında, genellikle sapsız veya neredeyse sapsız dallı.
Çiçeklenme zamanı: Haziran−Ağustos
Habitat (yaşam ortamı): Akarsu kenarları ve bataklıklar, 600−2300 m.
subsp. typhoides (Briq. ) Harley
Yapraklar genellikle 50 mm × 20 mm’den daha az, tek renkli, uzun ilâ oldukça kısaya kadar ve kıvrık, altta kalın-cidarlı tüylü, kuruduğunda hafifçe pörsümüş gibi; başaklar oldukça nahif, 10 mm çapına kadar, dallar saplı.
Çiçeklenme zamanı: Temmuz−Ekim.
Habitat (yaşam ortamı): Bataklıklar, akarsu ve dere kenarları, 900−2135 m.
Kaynak:
Harley RM (1982). Mentha longifolia (L.) Hudson, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 388−389.
Halk Betimi:
Ülkemizde “pünk” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Batı ve Orta Asya, Kuzey ve Güney Afrika’da doğal olarak yayılış gösterir. Leylak veya beyaz renkte çiçeklere sahip, 120 cm’ye kadar boylanabilen, oldukça değişken görünüşlü, çokyıllık otsu bir bitkidir. Haziran ve Ekim ayları arasında çiçek açar ve bataklıklar ve akarsu kenarlarında yetişir. Yapraklar ve çiçekli dalları nane esanslı aromaya sahiptir ve spazm önleyici, gaz giderici ve uyarıcı etkiler gösterir. Ekstre edilmiş uçucu yağ formunda alındığında, hamilelerde düşüğe neden olabilir.
References:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Mentha_longifolia, Erişim Tarihi: 14.02.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Mentha+longifolia, Erişim Tarihi: 14.02.2016.
Dirmenci T (2012). Mentha L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 561–562.