Malva sylvestrisL. Ebegümeci

Malva sylvestrisL. - Ebegümeci

Bilimsel Betim:

Çokyıllık veya ikiyıllık bitkiler. Gövde dik veya yükselici, tabanı yumru gibi şişkin yayık cılız tüylü. Yapraklar ± dairesel, 5−7-loplu, kütdişli, seyrek cılız tüylü ilâ tüysüze kadar. Çiçekler yaprak koltuklarında demetler halinde ve dalların uçlarında kümeler halinde. Ekçanak segmentleri ± şeritsi ilâ dikdörtgensiye kadar veya dar yumurtamsı. Çanak yapraklar geniş üçgensi, 3−7 mm. Taç yapraklar 18−25 mm, çanak yaprakların 4 veya 4 katından daha uzun, açık mor ilâ pembeye kadar, derin girintili veya az derin 3−5-parçalı. Merikarplar tüysüz ya da tüylü (var. eriocarpa Boiss.), ± sıtta düz, buruşuk.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Ekim.

Habitat (yaşam ortamı): Çalılıklar, tarlalar, açık alanlar, 0−500 m.

 

Kaynak:

Cullen J (1967). Malva sylvestris L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 406.

Halk Betimi:

Ülkemizde “ebegümeci” olarak bilinen bu tür, Batı Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’da doğal olarak yetişir. Üzerinde koyu damarlanmaların olduğu açık mor veya pembe renkte çiçeklere sahip, gövdesi dik veya yayılıcı, geniş yapraklı ikiyıllık veya çokyıllık bir bitkidir. Haşlanmış genç yapraklar sağlıklı bir sebze olarak kabul edilir ve Anadolu’da ve Avrupa'nın birçok yerinde eski dönemlerden beri yenir. Ebegümeci antik zamanlardan beri tıbbi olarak kullanılmış ve halen modern fitoterapide kullanılmaktadır. Tohumlar kaynatılarak veya bitkisel çay şeklinde dahilen yatıştırıcı ve diüretik olarak kullanılır ve yapraklar haricen yara yumuşatıcı ve yatıştırıcı olarak lapa haline getirilir. Bunun yanı sıra, müshil etkisi nedeniyle dahili olarak da kullanılır.

 

References:

Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Malva_sylvestris/, Erişim Tarihi: 15.03.2017.

Anonim 2 (2017). https://www.herbal-supplement-resource.com/common-mallow.html/, Erişim Tarihi: 15.03.2017.

Anonim 3 (2017). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=Malva+sylvestris/, Erişim Tarihi: 15.03.2017.

Uzunhisarcıklı E M (2012). Malva L., Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 620–621.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.