Linum tenuifoliumL. - Narin Keten
Bilimsel Betim:
Odunsu çokyıllıklar. Gövdeler dik, 15–50 cm, gevşek talkımlara dallanmış. Yapraklar şeritsi, 10–20 × 0,5–1 mm, sert, çok sivri, sert 1 damarlı, kısa sert tüylerden dolayı az pürüzlü-diken gibi sert çıkıntılı, sık ve altta neredeyse üç köşeli. Çanakyapraklar 6–7 mm, yumurtamsı, uzun bir noktaya kadar daralan, kenarları saplı salgılı tüylü, belirgin 1 damarlı. Taçyapraklar 12–15 mm, leylak, pembe ya da beyaz. Sitigmalar top başlı. Kapsül 4 mm.
Çiçeklenme zamanı: Haziran.
Habitat (yaşam ortamı): Kalkerli yamaçlar ve dağ eteklerindeki döküntü taşlıklar, bozkır, çalılık yamaçlar ve açık çam ormanları, 200–1700(–2500) m.
Kaynak:
Davis PH (1967). Linum tenuifolium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 444.
Halk Betimi:
Ülkemizde “narin keten” olarak bilinen bu tür, Güney ve Batı Avrupa, Güney Rusya, Kafkaslar, Türkiye ve Kuzeybatı İran’da yayılış gösterir. Boyları 40 cm’ye kadar uzayan, beyaz, mavimsi-soluk leylak ve hatta pembemsi çiçeklere sahip çokyıllık bitkilerdir. Haziranda çiçeklerini açar. Kalkerli yamaçlar ve dağ etekleri, bozkır, çalılık yamaçlar ve açık çam ormanlarında görülürler.
Kaynaklar:
Anonim (2017). http://encyclopaedia.alpinegardensociety.net/plants/Linum/tenuifolium, Erişim Tarihi: 06.04.2017.
Ekim T (2012). Linum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 612–615.