Linum tenuifoliumL. Narin Keten

Linum tenuifoliumL. - Narin Keten

Bilimsel Betim:

Odunsu çokyıllıklar. Gövdeler dik, 15–50 cm, gevşek talkımlara dallanmış. Yapraklar şeritsi, 10–20 × 0,5–1 mm, sert, çok sivri, sert 1 damarlı, kısa sert tüylerden dolayı az pürüzlü-diken gibi sert çıkıntılı, sık ve altta neredeyse üç köşeli. Çanakyapraklar 6–7 mm, yumurtamsı, uzun bir noktaya kadar daralan, kenarları saplı salgılı tüylü, belirgin 1 damarlı. Taçyapraklar 12–15 mm, leylak, pembe ya da beyaz. Sitigmalar top başlı. Kapsül 4 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Kalkerli yamaçlar ve dağ eteklerindeki döküntü taşlıklar, bozkır, çalılık yamaçlar ve açık çam ormanları, 200–1700(–2500) m.

 

Kaynak:

Davis PH (1967). Linum tenuifolium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 444.

Halk Betimi:

Ülkemizde “narin keten” olarak bilinen bu tür, Güney ve Batı Avrupa, Güney Rusya, Kafkaslar, Türkiye ve Kuzeybatı İran’da yayılış gösterir. Boyları 40 cm’ye kadar uzayan, beyaz, mavimsi-soluk leylak ve hatta pembemsi çiçeklere sahip çokyıllık bitkilerdir. Haziranda çiçeklerini açar. Kalkerli yamaçlar ve dağ etekleri, bozkır, çalılık yamaçlar ve açık çam ormanlarında görülürler.

 

Kaynaklar:

Anonim (2017). http://encyclopaedia.alpinegardensociety.net/plants/Linum/tenuifolium, Erişim Tarihi: 06.04.2017.

Ekim T (2012). Linum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 612–615.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.