Linum hirsutumL. - Ana Keteni
Bilimsel Betim:
Çokyıllık, sıklıkla odunlaşmış fakat genellikle odunsu tabanlı değil; verimsiz sürgünler genellikle yok. Gövdeler divergent (birbirinden uzaklaşan), dik veya sürünücü, dikdörtgensi, şeritsi veya kaşıksı yapraklı ve saplı kenar bezeleri mevcut veya yok, 1–5-damarlı, tüylü veya bazen tüysüz. Talkım çiçekdurumu birkaç–çok çiçekli, genellikle gevşek ve genişçe yayık. Dış çanak yapraklar yumurtamsı-mızraksı, neredeyse sipsivri, 5–10 mm, üstte 1/2 veya 2/3’ü salgılı-kirpikli. Taç yapraklar leylak, pembe veya beyaz, 25–38 mm, ayanın yaklaşık 1/2’si kadar uzun bir tırnak şekline sivrilen. Kapsül yaklaşık 5 mm.
subsp. anatolicum (Boiss. ) Hayek
Orta gövde yaprakları saplı bezeler tarafından çevrelenmiş, dikdörtgensi. Gövde yükselici veya dik, 1−2 mm kalınlığında; ortadaki yapraklar 10−25 mm; talkım çiçekdurumları gevşek, yayık, 7–çok çiçekli; taç yapraklar genellikle leylak ya da pembe, nadiren beyaz.
var. anatolicum Boiss.
Yapraklar 2−5 mm genişliğinde, gövdeyi yarı-sarıcı olmayan, 1−3-damarlı; gövdeler dışa yönelen.
Kaynak:
Davis PH (1967). Linum hirsutum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 438.
Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Haziran.
Habitat (yaşam ortamı): Kalkerli bozkırlar, 200–1400 m.
Halk Betimi:
Ülkemizde “ana keteni” olarak bilinen bu tür, dünya üzerinde yalnızca Türkiye’de yayılış ( endemik) gösterir. Leylak, pembe ya da beyaz renkli çiçeklere sahip çokyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ve Haziran ayları arasında çiçek açar ve kalkerli bozkırlarda yetişir.
Kaynaklar:
Anonim (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=2176, Erişim Tarihi: 27.02.2016.
Ekim T (2012). Linum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 612–615.