Linum hirsutumL. Ana Keteni

Linum hirsutumL. - Ana Keteni

Bilimsel Betim:

 

Çokyıllık, sıklıkla odunlaşmış fakat genellikle odunsu tabanlı değil; verimsiz sürgünler genellikle yok. Gövdeler divergent (birbirinden uzaklaşan), dik veya sürünücü, dikdörtgensi, şeritsi veya kaşıksı yapraklı ve saplı kenar bezeleri mevcut veya yok, 1–5-damarlı, tüylü veya bazen tüysüz. Talkım çiçekdurumu birkaç–çok çiçekli, genellikle gevşek ve genişçe yayık. Dış çanak yapraklar yumurtamsı-mızraksı, neredeyse sipsivri, 5–10 mm, üstte 1/2 veya 2/3’ü salgılı-kirpikli. Taç yapraklar leylak, pembe veya beyaz, 25–38 mm, ayanın yaklaşık 1/2’si kadar uzun bir tırnak şekline sivrilen. Kapsül yaklaşık 5 mm.

 

 

 

subsp. anatolicum (Boiss. ) Hayek

 

Orta gövde yaprakları saplı bezeler tarafından çevrelenmiş, dikdörtgensi. Gövde yükselici veya dik, 1−2 mm kalınlığında; ortadaki yapraklar 10−25 mm; talkım çiçekdurumları gevşek, yayık, 7–çok çiçekli; taç yapraklar genellikle leylak ya da pembe, nadiren beyaz.

 

 

 

var. anatolicum Boiss.

 

Yapraklar 2−5 mm genişliğinde, gövdeyi yarı-sarıcı olmayan, 1−3-damarlı; gövdeler dışa yönelen.

 

 

 

Kaynak:

 

Davis PH (1967). Linum hirsutum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 438.

 

 

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Haziran.

 

Habitat (yaşam ortamı): Kalkerli bozkırlar, 200–1400 m.

 

Halk Betimi:

Ülkemizde “ana keteni” olarak bilinen bu tür, dünya üzerinde yalnızca Türkiye’de yayılış ( endemik) gösterir. Leylak, pembe ya da beyaz renkli çiçeklere sahip çokyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ve Haziran ayları arasında çiçek açar ve kalkerli bozkırlarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=2176, Erişim Tarihi: 27.02.2016.

Ekim T (2012). Linum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 612–615.

 

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.