Linum flavumL. Kaba Çimit

Linum flavumL. - Kaba Çimit

Bilimsel Betim:

Çokyıllık otsu bitkiler, gövdeler toprakaltı kökgövdeden gelişir, verimsiz rozet bulunmaz. Çiçekli gövdeler (10−)20−35 cm, tabanda rozetler yok, belirgin kabarık çizgili ve sıklıkla az pürüzlü. Orta gövde yaprakları dikdörtgensi-mızraksı ilâ dikdörtgensi-tersmızraksıya kadar, 25−45 × 5−14 mm, altta 3−7-(genellikle 5) damarlı. Çok çiçekli talkım çiçekdurumlu, 5−15 cm genişlikte, Linum mucronatum Bertol.’a göre daha az uzamış, çiçekler yükselici çiçekdurumu sapları üzerinde taşınan en uçtaki kümecikler üzerinde neredeyse sapsız. Çanak yapraklar mızraksı, 8−15 cm, omurgalı, kenarlar zarımsı ve salgılı-kirpikli. Taç yapraklar sarı, 20−25 mm. Kapsül 4−5 mm; gaga 0,75−1 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs–Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Kalkerli bozkırlar, dağetekleri, nadas tarlalar ve yol kenarları, 5001000 m.

 

subsp. scabrinerve (P.H.Davis) P.H.Davis

 

Orta gövde yaprakları orta kısmın altında en geniş, kalınlaşmış, mumlu, damarlar ve gövde sırtları az pürüzlü.

 

Kaynak:

Davis PH (1967). Linum flavum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 432.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kaba çimit” ismiyle bilinen bu tür, Türkiye, Orta ve Güney Avrupa’da doğal olarak yayılış gösteren çiçekli ve otsu çokyıllık bir bitkidir. Latince isminde yer alan “flavum” terimi “saf sarı” anlamına gelmekte olup bitkinin çiçeklerinin rengini tasvir eder. Bitkinin boyu genellikle 35 cm’nin altında olup kalkerli bozkırlarda çoğunlukla 5001000 m arasındaki yükseltilerde Mayıs ve Haziran ayları arasında görülebilirler. Diğer alttürlerden farklı olarak daha kalın ve mumlu (mavimsi-yeşil) gövde yapraklarına ve damarları ve gövde sırtlarında az pürüzlü bir yapıya sahiptir.

Kaynaklar:

Anonim (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Linum_flavum/, Erişim Tarihi: 15.03.2017.

Ekim T (2012). Linum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 612–615.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.