Lathyrus laxiflorus(Desf.) Kuntze Deli Burçak

Lathyrus laxiflorus(Desf.) Kuntze - Deli Burçak

Bilimsel Betim:

Çokyıllık, yayık-cılız tüylü ilâ tüysüze kadar. Gövdeler köşeli, dallanmış, 15−40 cm, yayık sürünücü veya yükselici, yumrumsu odunsu koçandan çıkan. Yapraklar kısa kılçıklı veya bazen basit bir sülükle sonlanmış; yaprakçıklar 1-çift, yumurtamsı, genişçe eliptik veya bazen mızraksı, sivri veya sipsivri, 10−40 × 4−18 mm, paralel-damarlı; sitipullar yumurtamsı-sipsivri veya bazen yumurtamsı-mızraksı. yaprakçıklar kadar veya bazen daha geniş, eşit olmayan oksu tabanlı. Çiçekdurumu sapları ± sık (2−)3−6-çiçekli, yapraklardan daha uzun. Çanak 8−13 mm; dişler dar mızraksı, tüplerden 2−3 kat daha uzun. Taç eflatun veya mor, 15−20 mm; kayıkçık beyazımsı. Bakla (meyve) genişçe şeritsi, 30−45 × 4−5 mm, bezeli-çilli, neredeyse yatık-cılız tüylü veya nadiren tüysüz.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz

Habitat (yaşam ortamı): Orman, çalılık, gölgeli bayırlar, vs., 01900 m.

 

subsp. laxiflorus

 

Yaprakçıklar ovat ilâ genişçe eliptiğe kadar, uzunluğu genişliğinin 3 katından daha az, sitipula kadar geniş; yapraklar kısa kılçıklı; bakla (meyve) daima tüylü.

 

Kaynak:

Davis PH (1970). Lathyrus laxiflorus (Desf.) Kuntze, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 347.

Halk Betimi:

Ülkemizde “deli burçak” olarak bilinen bu tür, genellikle Güneydoğu Avrupa'dan Kafkasya, Türkiye, İran ve Suriye'ye kadar yayılış gösterir. Gövdeleri 40 cm’ye kadar uzayan çokyıllık otsu bitkilerdir. Bu bitkilerin lavanta veya menekşe rengi çiçekleri bulunur. Diğer alttürden (subsp. angustifolius) farklı olarak, yaprakları daha geniş ve baklası (meyvesi) daima tüylüdür.

 

Kaynaklar:

Anonim (2017). http://encyclopaedia.alpinegardensociety.net/plants/Lathyrus/laxiflorus /, Erişim Tarihi: 31.03.2017.

Güneş F (2012). Lathyrus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 466−470.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.