Knautia degenii L. - Yaban Eşekkulağı
Bilimsel Betim:
Dik, biryıllık, havlı ve kılkılçıklı gövdeli, altta geriye kıvrık-kılkılçıklı, üst kısımda yayık kılkılçıklı, 20−40 cm uzunlukta. Alt yapraklar mızraksı, düz veya dişli; üst yapraklar derin teleksi. Çiçekdurumu sapları tepeye doğru salgılı-tüylü. İnvolukrum bırakteleri 10−15, dar eliptik ilâ mızraksıya kadar, belirgin damarlı, salgılı tüylü ve cılız tüylü. Kapitula 0,5−2 cm çapında, az çiçekli, ışınsal, dıştaki çiçekler mızraksı taçyapraklı; taç mor–menekşe veya mavimsi. Küçük involukrum (involusel) 4,5−5 mm, seyrek cılız tüylü, uçta birkaç kısa dişli. Çanak çok sayıda ince tüy-benzeri sert kıllı.
Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz.
Habitat (yaşam ortamı): Tarlalar ve yol kenarları, 400 m’nin altında.
Kaynak:
Matthews VA (1972). Knautia degenii L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 599−600.
Halk Betimi:
Ülkemizde “yaban eşekkulağı” olarak bilinen bu tür, Türkiye ve yakın çevresinde doğal olarak yetişir. Mor-lavanta veya mavimsi çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir. Mayıs ile Temmuz ayları arasında çiçeklerini açar, tarlalar ve yol kenarlarında yetişir.
Kaynaklar:
Anonim (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=4615/, Erişim Tarihi: 08.02.2016.
Göktürk S R (2012). Knautia L., Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 317–318.