Knautia degenii L. Yaban Eşekkulağı

Knautia degenii L. - Yaban Eşekkulağı

Bilimsel Betim:

Dik, biryıllık, havlı ve kılkılçıklı gövdeli, altta geriye kıvrık-kılkılçıklı, üst kısımda yayık kılkılçıklı, 20−40 cm uzunlukta. Alt yapraklar mızraksı, düz veya dişli; üst yapraklar derin teleksi. Çiçekdurumu sapları tepeye doğru salgılı-tüylü. İnvolukrum bırakteleri 10−15, dar eliptik ilâ mızraksıya kadar, belirgin damarlı, salgılı tüylü ve cılız tüylü. Kapitula 0,5−2 cm çapında, az çiçekli, ışınsal, dıştaki çiçekler mızraksı taçyapraklı; taç mor–menekşe veya mavimsi. Küçük involukrum (involusel) 4,5−5 mm, seyrek cılız tüylü, uçta birkaç kısa dişli. Çanak çok sayıda ince tüy-benzeri sert kıllı.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Tarlalar ve yol kenarları, 400 m’nin altında.

 

Kaynak:

Matthews VA (1972). Knautia degenii L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 599−600.

Halk Betimi:

Ülkemizde “yaban eşekkulağı” olarak bilinen bu tür, Türkiye ve yakın çevresinde doğal olarak yetişir. Mor-lavanta veya mavimsi çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir. Mayıs ile Temmuz ayları arasında çiçeklerini açar, tarlalar ve yol kenarlarında yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=4615/, Erişim Tarihi: 08.02.2016.

Göktürk S R (2012). Knautia L., Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 317–318.

 

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.