Juniperus oxycedrusL. Katran Ardıcı

Juniperus oxycedrusL. - Katran Ardıcı

Bilimsel Betim:

İki evcikli çalı veya ağaçlar. Yapraklar mızraksı, gevşek, 6−25 × 1,5–2,5 mm, sipsivri- mukronat, yeşil, üst yüzünde 2 belirgin stoma şeritli. Olgun kozalaklar ± küremsi, çapı 20 mm’ye kadar, koyu kırmızı veya mor ilâ parlak kahverengi renge kadar, buruşuk.

 

subsp. oxycedrus

Kozalaklar 6-8 mm; yapraklar 1.5 mm genişliğe kadar

 

Kaynak:

Coode MJE & Cullen J (1965). Juniperus oxycedrus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 80.

Halk Betimi:

Ülkemizde “katran ardıcı” olarak bilinen bu tür, Akdeniz bölgesine özgü olup Fas ve Portekiz’den kuzeye doğru Güney Fransa, Türkiye, İran, Lübnan ve İsrail’e kadar yayılışı bulunur. Katran ardıcı farklı şekillere sahip yaygın bir çalıdır ve kısa formdaki boyları 2–3 metreye ve ağaç formları 10-15 metreye kadar uzar. İğne şeklinde yeşil yaprakları bulunur. Tohumları etli olduğu için kuşlar tarafından yenir ve sindirilir, daha sonra kuşlar dışkı yoluyla bu bitkinin tohumlarını yayar. Katran yağı damıtma yoluyla bu bitkinin odunlarından elde edilir. Bu yağ yoğun duman kokulu güçlü ve aromatik bir yağdır, ve kozmetik ürünlerinde ve geleneksel cilt hastalıklarının tedavisinde veya tütsü olarak kullanılır.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Juniperus_oxycedrus /, Erişim Tarihi: 07.02.2016.

Alpınar K (2012). Juniperus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 12–14.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.