JUNIPERUS L.ARDIÇ

TÜRLER

JUNIPERUS L. - ARDIÇ

Bilimsel Betim:

İki evcikli veya bir evcikli herdem yeşil çalılar veya ağaçlar. Ağaç kabuğu ince. Yapraklar genç dallarda iğnemsi ve sert; olgun yapraklar ya iğnemsi, sert, tabanda eklemli, üçlü halkalar halinde ya da pul-benzeri ve karşılıklı çapraz (dekusat), nadiren kısa, iğnemsi ve eklemli değil. Erkek çiçekler çok sayıda sitamenli. Dişi çiçekler 3−8 arasında pulların oluşturduğu 1−3 yılda olgunlaşan sert ve etli meyvelerden oluşan tabanda küçük kalıcı bıraktelerle çevrili. Tohumlar kanatsız.

 

Kaynak:

Coode MJE & Cullen J (1965). Juniperus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 78.

Halk Betimi:

Her dem yeşil çalılar veya ağaçlardan oluşan bu cins ülkemizde “ardıç” ismiyle bilinir ve Kuzey Yarımküre’de doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık 74 türü ve ülkemizde 7 türü (12 takson) bulunur. Ardıçlar genellikle farklı boyutlara ve şekillere sahip uzun ağaçlardır ve boyları yaklaşık 20 ila 40 metreye kadar ulaşabilir. Ancak yer örtücü cüce ardıçlar da şehir peyzaj ve yol düzenlemelerinde sıkça kullanılmaktadır. Her dem yeşil yaprakları genellikle dikenli veya iğnelidir. Ardıç meyveleri yemeklerde de yaygın olarak kullanılan baharatlar arasındadır. Erken tarih öncesi insanların çoğu barınak, mutfak eşyaları ve ısınma gibi ihtiyaçları için ardıç ormanlarının etrafında yaşamış ve bu ağacı kullanmıştır. Geleneksel olarak kullanılan ardıç aynı zamanda fareler üzerinde yapılan deneylerde diyabeti geciktirdiği kanıtlanmış bir bitkidir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Juniper/, Erişim Tarihi: 07.02.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/G/Cupressaceae/Juniperus /, Erişim Tarihi: 07.02.2016.

Alpınar K (2012). Juniperus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 12–14.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.