Juncus inflexusL. Sazak

Juncus inflexusL. - Sazak

Bilimsel Betim:

Çokyıllık, yoğun veya nadiren gevşek yığınsı bitkiler. Gövdeler 50–120 cm, taban kınları genellikle koyu kırmızımsı-kahverengi. Gövdeler ve yapraklar 10–20 belirgin damarlı; öz aralıklı. En alt bırakte uzun, çiçekdurumu yalancı-yanal, gevşek veya nadiren daralmış, çok çiçekli. Çiçekörtüsü segmentleri dar yumurtamsı, 2,5–4 mm, sipsivri, dıştakiler daha uzun. Sitamenler çiçek örtüsününün yaklaşık ½ katı; anterler 0,8–1 mm, filamentlerin 1–1,5 katı. Kapsül taşkın veya nadiren çiçek örtüsüne eşit, yumurtamsı-üçköşeli ilâ elipsoite kadar, sivri ilâ küte kadar, mukrolu. Tohumlar yaklaşık 0,5 mm, tırnaksız.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan–Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Eğreltilerle, nemli çayırlıklar, kıyılar, açık nemli alanlar, 0–2600 m.

 

Kaynak:

Snogerup S (1985). Juncus inflexus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 9.

Halk Betimi:

Ülkemizde “sazak” olarak bilinen bu tür, Avrupa, İsveç’ten güney ve doğuya doğru Kuzey Afrika, Himalayalar ve Moğolistan’a kadar yayılış gösterir. Minik sarı-yeşil çiçeklere sahip, 120 cm’ye kadar uzayabilen çokyıllık bir bitkidir. Nisan ile Ağustos ayları arasında çiçeklerini açar ve nemli çayırlıklar, kıyılar ve açık nemli alanlarda yetişir. İnce yapılı, az ya da çok yassı, yuvarlak ve süngerimsi özlü çıplak yapraklarıyla karakterizedir. Öbekler halinde büyür ve gövde uçlarının yakınında çiçek salkımları taşır.

Bu bitkinin memeliler için toksik olduğu rapor edilmiştir. Bitkinin tüketildiğinde midede tahrişe ve ishale neden olduğu, ileri boyutta sinirlilik, ilerleyici körlük ve beyin kanamasından hayvanın ölümüne neden olabildiği bildirilmiştir.

 

References:

Anonim 1 (2016). http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Juncus+inflexus /, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Anonim 2 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Juncus/, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Güner A (2012). Juncus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 542–545.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.