JUNCUSL.KOFA

TÜRLER

JUNCUSL. - KOFA

Bilimsel Betim:

Çokyıllıklar, genellikle rizomlu veya biryıllıklar. Yapraklar tüysüz, bitkinin kalan kısmına benzer; kınlar normalde açık. Çiçekler ya bırakteolsüz ve monokaziyal talkımlarda sık (sıklıkla başlarda yoğun) ya da tek ve 2-parçalı eksene bakan bir bırakteol tarafından taşınan ve iki basit eksenden uzak bırakteol ile tabanda involukrum oluşturan. Çiçektozu dörtlü gruplar halinde dökülen. Meyve çok-tohumlu kapsül. Tohumlar çok sayıda, 1 veya 2 kuruzarsı tırnak var ya da yok.

 

Kaynak:

Snogerup S (1985). Juncus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 1.

Halk Betimi:

Genellikle rizomlu çokyıllık veya tekyıllık bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “kofa” ismiyle bilinir ve dünya üzerinde yaygın bir yayılışa sahiptir. Dünyada yaklaşık 348 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 37 türü (37 takson) bulunur. Göletler, bataklıklar veya nemli yaşam alanlarını tercih eder. İnce yapılı, az ya da çok yassı, yuvarlak ve süngerimsi özlü çıplak yapraklarıyla karakterizedirler. Öbekler halinde büyürler ve gövde uçlarının yakınında çiçek salkımları taşırlar.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Juncus/, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Anonim 2 (2016). http://hoffmannursery.com/home/the-plants/juncus-rushes/, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Juncaceae/Juncus//, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Güner A (2012). Juncus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 542–545.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.