Inula salicina L. Su Andızotu

Inula salicina L. - Su Andızotu

Bilimsel Betim:

Rizomlu çokyıllık. Gövdeler ± dik, (20−)30−60 cm, genellikle tabanda tüylü, seyrek cılız tüylü veya üstte tüysüz, dallanmamış veya sadece uçta dallanmış. Yapraklar yumurtamsı-eliptik, 2,5−6 × 1−3 cm, sapsız, tabandakiler yüreksi ve gövdeyi kısmen sarıcı, uç sivri, kenar az pürüzlü, dümdüz veya dişli, her iki yüzeyde tüysüz veya alt yüzeyde belirgin damarların üstü seyrek cılız tüylü. Kapitulum ışınsal, tek veya 2−5 adet, nadiren 12, yalancı şemsiyemsi. İnvolukrum 1,5−2 cm genişliğinde; filariler kiremitvari, 4-serili, dikdörtgensi, sivri, 5−7 × 1,5−2 mm, tabanda sertleşmiş, uçta otsu, sıklıkla yayık, tüysüz, kenarlar incecik kahverengimsi kirpikli; içtekiler şeritsi, 7−11 × 0,75−1 mm, incecik havlı veya üst tarafta ipeksi, ± dik. Dilsi çiçekler 35−70; dilcikler 10−15 mm. Tüpsü çiçekler 7,5−9 mm. Kapçıklar (meyveler) incecik damarlı, 1,75−2 mm, tüysüz. Sorguç beyazımsı, 7−8 mm; tüyler 40−50, az pürüzlü, tabanda kaynaşık.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Eylül.

Habitat (yaşam ortamı): Akarsu kenarlarındaki nemli yerler ve çalılıklar arasında, 0−2440 m.

 

Kaynak:

Grierson AJC (1975). Inula salicina L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 60.

Halk Betimi:

Ülkemizde “su andızotu” ismiyle bilinen bu tür, Portekiz’den Japonya’ya kadar Avrupa ve Asya’da yayılış gösteren bir bitkidir. Sarı renkli dilsi ve tüpsü çiçeklere sahip, 60 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık bir bitkidir. Mayıs ile Eylül ayları arasında çiçek açar ve akarsu kenarlarındaki nemli yerler ve çalılıklar arasında yetişir. Bazı bilimsel çalışmalarda, bu bitkinin bazı tümör hücrelerine (kolon, meme ve karaciğer tümörleri) karşı antikanser özelliği ortaya konmuştur.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Inula_salicina, Erişim Tarihi: 11.01.2016.

Mosaddegh M., Ostad SN., Naghibi F., Moghadam MH. (2006). Cytotoxic Effects of Five Species of Inula Against Some Tumor Cell Lines. Iranian Journal of Pharmaceutical Sciences. 2(4): 203208.

Aksoy A, Paksoy, Y M (2012). Inula L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 174–176.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.