INULA L.ANDIZOTU

TÜRLER

INULA L. - ANDIZOTU

Bilimsel Betim:

Çoğunlukla çokyıllık otsu bitkiler veya yarı çalılar, fakat bazen biryıllık veya ikiyıllık otsu bitkiler. Gövdeler dik veya yükselici, genellikle dallanmış, bitkiler nadiren gövdesiz. Yapraklar düz ilâ testere dişliye kadar, tabandakiler çoğunlukla saplı. Kapitulum tek veya birkaç tane, heterogam, ışınsal veya tabla şeklinde, bazen homogam ve tablamsı. İnvolukrum yarıküresel veya çansı; filariler çok serili, kiremitvari, otsu veya az çok kuruzarsı. Çiçek tablası çıplak, yassı veya hafif dışbükey. Dişi çiçekler nadiren tamamen yok, az veya çok sayıda ve 1−2 seride, tüpsü, yamuk ve uçta 3-dişli veya belirgin dilsi, sarı veya turuncu. Tüpsü çiçekler tüpsü, uçta 5-loplu, sarı. Kapçıklar (meyveler) ± sütunlu veya uçta daralan, köşeli veya damarlı. Sorguç tüyleri az pürüzlü, kısa sakallı veya kuştüyümsü, tabanda serbest veya birleşik, kalıcı.

 

Kaynak:

Grierson AJC (1975). Inula L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 54.

Halk Betimi:

Tekyıllık ve çokyıllık otsu veya çalımsı bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “andızotu” ismiyle bilinir ve Avrupa, Asya ve Afrika’da doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık 110 tür ve ülkemizde 28 türü (33 takson) bulunur. Bu cinsin türleri güve larvaları ve bazı kelebek türleri tarafından besin olarak tüketilir. Geleneksel halk tıbbında solunum ve sindirim sistemi rahatsızlıkları, iltihabi durumlar, dermatolojik ve mikrobiyal hastalıklar ile kanser tedavisinde kullanılır. Bazı bilimsel araştırmalarda, başta “yolotu (Inula oculus-christi L.)” olmak üzere, bu bitkilerin bazı tümör hücrelerine karşı anti-kanser özellikler gösterdiği ortaya konulmuştur.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Inula/, Erişim Tarihi: 10.01.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Compositae/Inula/, Erişim Tarihi: 10.01.2016.

Mosaddegh M., Ostad SN., Naghibi F., Moghadam MH. (2006). Cytotoxic Effects of Five Species of Inula Against Some Tumor Cell Lines. Iranian Journal of Pharmaceutical Sciences. 2(4): 203-208.

Seca, A., Grigore, A., Pinto, D., Silva, A. (2014). The genus Inula and their metabolites: From ethnopharmacological to medicinal uses. Journal of Ethnopharmacology 154 (2): 286–310.

Aksoy A, Paksoy, Y M (2012). Inula L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 174–176.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.