Hordeum bulbosumL. Boncuk Arpa

Hordeum bulbosumL. - Boncuk Arpa

Bilimsel Betim:

Yığınsı çokyıllık. Gövdeler 50−100 cm, tabanda şişkin soğanlı. Yapraklar 3−7 mm genişliğinde, az pürüzlü, bazen üst yüzeyi cılız tüylü. Başak 6−13 cm × 6−10 mm, şeritsi, yoğun ve çok kırılıcı eksenli. Merkezi başakçık: dışkavuzlar 5−8 mm, dar mızraksı, sıklıkla seyrek olarak kenarları kirpikli, 1−1,8 cm aristalı; içkavuz 8−11 mm ve 2−3,5 cm aristalı. Yanal başakçıklar erkek; dışkavuzlar 1,3−2,5 cm (arista dahil), benzer olmayan, içteki dar mızraksı, dıştaki setalı; içkavuz genellikle ± sipsivri.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Kayalık kiraçtaşları ya da volkanik yamaçlar, bozkırlar, orman kenarları, gür çayırlıklar, mısır tarlarlarının yabancı otu, 0−2250 m.

 

Kaynak:

Melderis A (1985). Hordeum bulbosum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 266−267.

Halk Betimi:

Ülkemizde “boncuk arpa” olarak bilinen bu tür, Türkiye ve Avrupa’da doğal olarak yayılış gösterir. Çokyıllık bir bitkidir ve 100 cm’ye kadar uzayabilir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçek açar ve kayalık kiraçtaşları ya da volkanik yamaçlar, bozkırlar, orman kenarları, gür çayırlıklarda, ve mısır tarlalarının yabancı otu olarak yetişir. Hububat olarak ticari öneme sahip bu cinse (Hordeum L.) ait kültür çeşitleri, yem olarak, sirke üretiminde, bira ve viski üretiminde maltlık için kullanılır. Aynı zamanda bebek mamasında, kahvaltılık gevreklerde veya pişirme için buğday unu ile birlikte kullanılır.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http://www.iucnredlist.org/details/172092/1/, Erişim Tarihi: 29.03.2016.

Cabi E, Doğan M (2012). Hordeum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 727–728.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.