Hieracium vagum Jord. - Kırk Şahinotu
Bilimsel Betim:
Gövdeler 40−120 cm, baştan başa basit salgısız tüylerle kaplı, genellikle aşağıda çok sayıda ve dökülücü üst kısımda az pürüzlüye dönüşen, yıldızsı tüyler genellikle üst kısımda mevcut. Yaprakların tümü gövdesel, 15−40(−70), (20−)50−170 × (5−)15−45 mm, koyu yeşil ilâ hafifçe mumluya kadar, özellikle gövdenin ortasına yakın kısımda yoğun, mızraksı, yumurtamsı veya eliptik, çoğunlukla sivri, keskin dişçikli ilâ az derin ve düzensiz testeredişli, alttakiler dar ilâ geniş yaprak saplı, üsttekiler çok daha küçük, sapsız yuvarlak tabanlı, tümü tüysüz veya üstte birkaç basit salgısız tüylü, genellikle çok sayıda basit salgısız tüyler alt yüzde ve kenarda, sıklıkla kalınlaşmış tabandan ayrılarak kopmuş, yıldızsı tüyler altta da mevcut. Kapitulum 1−40(−100), genellikle geniş çok dallanmış bileşik salkımlı; çiçekdurumu sapları 40 mm’ye kadar uzayan, çok sayıda ilâ yoğun yıldızsı tüylüye kadar ve arasıra basit salgısız tüylü. İnvolukrum 10−15 mm; filariler şeritsi-mızraksı, ± küt, tüysüz veya arasıra yıldızsı, basit salgısız veya küçük salgılı tüylü. Dilcikler tüysüz. Sitilus sarımsı veya koyu renkli. Kapçıklar (meyveler) yaklaşık 3,5 mm, koyu.
Çiçeklenme zamanı: Temmuz−Ekim.
Habitat (yaşam ortamı): Çalılıklar, orman ve yol kenarı bayırları, ova ve dağlık bölgeler.
Kaynak:
Sell PD & West C (1975). Hieracium vagum Jord., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh
Halk Betimi:
Ülkemizde “kırk şahinotu” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa, Türkiye, Güney Rusya ve Kafkasya’da doğal olarak yetişir fakat Kuzey Amerika’nın bazı bölgelerinde de doğallaşmıştır. Sarı renkli çiçeklere sahip, 120 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Temmuz ile Ekim ayları arasında çiçek açar ve çalılıklar, orman ve yol kenarı bayırları, ova ve dağlık bölgelerde yetişir.
Kaynaklar:
Anonim (2017). https://en.wikipedia.org/Hieracium_vagum, Erişim Tarihi: 31.08.2017.
Coşkunçelebi K (2012). Hieracium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 165–173.