Heliotropium europaeumL. Akrep otu

Heliotropium europaeumL. - Akrep otu

Bilimsel Betim:

Biryıllık, ± yumuşak yatık tüylü. Gövdeler çatallarak dallanmış, soluk. Yapraklar yumurtamsı, küt ilâ neredeyse sivriye kadar uçlu, 35(−40) mm’ye kadar uzanır, yeşil veya grimsi, yaprak sapı genellikle yaklaşık laminanın ½’si kadar. Çiçekdurumu yoğun, bazen meyvede oldukça gevşek. Çanak neredeyse sapsız, 2,5 mm, loplar mızraksı, meyvede uzar. Taç 3–3,5 mm, tüp silindirik, aya kısa, ± tabaksı, yaklaşık 2,5 mm, dışta tüylü. Sitigma neredeyse sapsız, konik ve uzamış, neredeyse ipliksi, derinlemesine iki eşit parçalı uçlu, genellikle tüysüz. Anterler taç tüpünün tabanına yakın gömülü. Fındıkçıklar tüysüz (Türkiye’deki taksonlarda), kabaca tüberküllü, nadiren neredeyse pürüzsüz.

 

Çiçeklenme zamanı: Haziran−Eylül.

Habitat (yaşam ortamı): Meyve bahçeleri, tarlalar, 0−1400 m.

 

Kaynak:

Rield H (1978). Heliotropium europaeum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 252.

Halk Betimi:

Ülkemizde “akrep otu” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir, fakat diğer ülkelerde özellikle Avustralya ve Kuzey Amerika’da büyük oranda doğallaşmıştır. Beyaz renkli çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Haziran ve Eylül ayları arasında çiçek açar ve meyve bahçeleri ve tarlalarda yetişir. Koyun, sığır, at, domuz ve kümes hayvanları için zehirli olan ve ekonomik bakımdan olumsuz sonuçlar doğuran bir bitkidir. Avustralya'da, bu bitki koyun üretimine doğrudan yüz milyonlarca dolarlık zarar vermiştir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Heliotropium_europaeum, Erişim Tarihi: 23.12.2015.

Anonim 2 (2018). https://www.aphis.usda.gov/plant_health/plant_pest_info/weeds/downloads/wra/Heliotropium_europaeum.pdf, Erişim Tarihi: 22.03.2018.

Çıngay B (2012). Heliotropium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 227−228.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.