HELIOTROPIUML.BAMBULOTU

TÜRLER

HELIOTROPIUML. - BAMBULOTU

Bilimsel Betim:

Odunsu tabanlı çokyıllık ve biryıllık otsu bitkiler. Yapraklar almaşlı, genellikle ağsı damarlı, yumuşak tüylü, nadiren az pürüzlü. Simöz genellikle bıraktesiz, nadiren birkaç bırakteli. Çanak genellikle tabana kadar bölünmüş, loplar sivri uçlu. Taç beyazımsı ilâ sarımsıya kadar renklerde, tüp ve aya genellikle belirgin; boğaza ait uzantılar yok veya nadiren mevcut. Anterler dar yumurtamsı ilâ mızraksıya kadar, içkin, filamentler çok kısa. Sitilus terminal, fındıkçıklar arasında serbest, basık veya uzamış-konik sitigmalı. Fındıkçıklar 4, serbest veya nadiren kaynaşık ve 3 gözün olgunlaşamaması sonucu 1-tohumlu meyve oluşturur.

 

Kaynak:

Rield H (1978). Heliotropium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 248.

Halk Betimi:

Çokyıllık veya tekyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “bambulotu” ismiyle bilinir ve bütün kıtaların tropikal, alttropikal ve sıcak ılıman kuşaklarında yayılış gösterir. Dünya üzerinde yaklaşık olarak 156 türü ve ülkemizde 16 türü (16 takson) bulunur. Beyazımsı renkten sarımsı renge kadar tüp şeklinde çiçeklere sahiptirler. Cins ismi Yunanca “güneş” anlamına gelen “helios” ve “dönüş” anlamına gelen “trepein” kelimelerinden türetilmiştir ve bitkilerin çiçek salkımlarını güneşe çevirdiğini ifade etmek amacıyla verilmiştir. Tümör büyümesine engel olan, bakterileri önleyeci, mantar önleyici, böcek öldürücü, spazm önleyici, gözbebeğini genişletici (ilaç) gibi iyi aktivitelere sahip olmasının yanısıra mutasyona ve kusurlu organ veya doku oluşmasına sebep olan ve karaciğer zehirlenmesine neden olan istenmeyen biyolojik aktiviteleri de olan pirolizidin alkaloidleri içerdikleri bilinmektedir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Heliotropium, Erişim Tarihi: 22.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Boraginaceae/Heliotropium/, Erişim Tarihi: 22.12.2015.

Roy A (2015). Pharmacological Activities of Indian Heliotrope (Heliotropium Indicum L.): A Review. J of Pharmacognosy and Phytochemistry 4(3): 101-104.

Tosun F, Tamer U (2004). Determınatıon Of Pyrrolızıdıne Alkaloıds In The Seeds Of Helıotropıum Europaeum Bygc-Ms. J. Fac. Pharm 33(1)7-9.

Çıngay B (2012). Heliotropium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 227−228.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.