Helianthemum nummularium (L.) Mill. Güngülü

Helianthemum nummularium (L.) Mill. - Güngülü

Bilimsel Betim:

Odunsu, çokyıllık, sıklıkla dağınık, gevşek bitkiler. Tüy örtüsü çeşitli, fakat genellikle kıllı-kılkılçıklı değil. Yapraklar oldukça dar eliptik ilâ dikdörtgensiye kadar, az ya da çok alta kıvrık. İç çanak yaprakların iç yüzeyi tüysüz. Taç yapraklar sarı.

 

subsp. nummularium

Taç yapraklar 69(10) mm; yapraklar 35(7) mm, geniş.

 

Çiçeklenme zamanı: NisanAğustos.

Habitat (yaşam ortamı): Kayalık yamaçlar, bayırlar, 10002100 m.

 

Kaynak:

Coode MJE (1965). Helianthemum nummularium (L.) Miller, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 512.

Halk Betimi:

Ülkemizde “güngülü” olarak bilinen bu bitki, Orta ve Kuzey Avrupa, Balkanlar, Güney ve Orta Rusya ile Kafkasya'’da yayılış gösterir. Kümelenmiş parlak sarı renkli çiçekleri dokunmaya duyalı her dem yeşil çokyıllık bir çalıdır. Nisan ve Ağustos ayları arasında çiçeklenen bu tür otlaklarda ve bodur çalıların altında yetişir. Doğal türün sarı çiçeği vardır, ancak bahçe çeşitleri beyazdan sarıya, koyu kırmızıya kadar değişik renklerde çiçeklere sahiptir. Arılar için iyi bir nektar kaynağıdır ve yeşil kısımları üzerinde beslenen birkaç küçük böcek türü vardır. Gülgülü ayrıca güve ve kelebeğin çeşitli türlerinin larvaları için besin bitkisidir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Helianthemum_nummularium, Erişim Tarihi: 05.01.2016.

Yeşilyurt B E (2012). Helianthemum Mill., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 369–371.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.