Geranium macrostylumBoiss. Turnagagası

Geranium macrostylumBoiss. - Turnagagası

Bilimsel Betim:

Kökgövdesi ve taban yaprakları Geranium tuberosum L.’a benzer, fakat ilk gövde çatalının altında bulunan genellikle çiftler halindeki gövde yaprakları (derince az teleksi bölmeli), salgılı-havlı çiçek sapları ve daralan gaganın uzun bir sitilusu oluşturmasıyla farklıdır. Birkaç çiçekten oluşan çiçekdurumuna sahip nahif bir bitki.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Meşe, ardıç ve sedir ormanları, dağ yamaçları, 500−1900 m.

 

Kaynak:

Davis PH (1967). Geranium macrostylum Boiss., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 466.

Halk Betimi:

Ülkemizde “turnagagası” olarak bilinen bu tür, Türkiye, Yunanistan ve Arnavutluk’da yayılış gösterir. Leylak renginde gösterişli çiçeklere ve parçalı yapraklara sahip çokyıllık otsu bir bitkidir. Toprak altında küçük yumruları vardır. Nisan ile Haziran ayları arasında çiçeklerini açar, meşe, ardıç ve sedir ormanları ve dağ yamaçlarında bulunur.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=2224 /, Erişim Tarihi: 13.02.2016.

Ekim T (2012). Geranium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 517–520.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.