Fragaria vesca L. - Dağçileği
Bilimsel Betim:
Sitolonlu ot. Taban yaprakları rozet oluşturan, üç yapraklı; yaprakçıklar 1−6(−8,5) cm, yumurtamsı, tersyumurtamsı veya baklavamsı, testeredişli, eşit, alt yüzeyde kır tüylü, üstte seyrek tüylü. Sıkapoz (5−)10−30 cm, genellikle yapraklardan daha uzun, 2−7-çiçekli. Çiçekler 12−18 mm çapında, genellikle erdişi. Çanak yapraklar 3−4 mm, mızraksı-ince uçlu, ekçanaktan hafifçe daha uzun, segmentler meyvede yayık veya aşağı kıvrıktır. Taç yapraklar beyaz, 4−5 mm, tersyumurtamsı veya yuvarlak. Çiçek tablası kırmızı, tüysüz, meyvede 1 cm’ye kadar. Kapçıklar düzensiz şekilde çiçek tablasına dağılmış ve çıkık.
Çiçeklenme zamanı: Nisan−Haziran.
Habitat (yaşam ortamı): Nemli yerler, özellikle ormanlarda, 200−2450 m.
Kaynak:
Peşmen H & Chamberlain DF (1972). Fragaria vesca L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 69.
Halk Betimi:
Ülkemizde “dağçileği” ismiyle bilinen bu tür, Kuzey Yarımküre’de doğal olarak yayılış gösterir. Beyaz renkli çiçeklere ve kırmızı renkte meyvelere sahip çokyıllık otsu bir bitkidir. Nisan ve Haziran ayları arasında çiçek açar ve nemli yerler, özellikle de ormanlık alanlarda yetişir. Kuvvetli aromaya sahip meyveleri reçel, sos ve likör yapımında kullanılır. Türkiye'de her yıl yüzlerce ton dağçileği ihracat için hasat edilmektedir. Osmanlı zamanında bu çilek, İstanbul Arnavutköy’de yetiştirildiği için “Arnavutköy çileği” olarak ta bilinir. Ayrıca, Zonguldak Ereğli’de yaygın olarak yetiştirilmektedir. Her yıl Mayıs ve Haziran aylarında düzenlenen “Karadeniz Ereğli Osmanlı Çileği (Dağçileği) Kültür ve Sanat Festivali”, Karadeniz'in en görkemli etkinliklerinden biridir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Fragaria_vesca/, Erişim Tarihi: 26.05.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.luontoportti.com/suomi/en/kukkakasvit/wild-strawberry/ , Erişim Tarihi: 26.05.2016.
Anonim 3 (2018). http://www.gezialemi.com/FestivalEtkinlikAyrinti_Y.asp?ID=235&SAYFA=10, Erişim tarihi: 14.03.2018.
Aslan S (2012) Fragaria L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 801.