Euphorbia amygdaloidesL. - Zerana
Bilimsel Betim:
Havlı, kökten itibaren çok gövdeli veya geniş çapta rizomlu çokyıllık, çiçekli gövdeler ikiyıllık, 80 cm’ye kadar. Birinci yılda büyüyen gövde yaprakları kısa saplı, tersmızraksı ilâ tersyumurtamsı-tersmızraksıya kadar veya eliptik, (1−)4−11 × 0,7−2,7 cm, tepede küt veya neredeyse sivri, tabana doğru daralmış, dümdüz, taban yaprakları rozet şeklinde, ikinci yıl büyüyen gövde yaprakları ve kol-yaprakları sapsız, dikdörtgensi veya eliptik ilâ neredeyse dairesele kadar, 1−2,5 × 0,3−1,5 cm, tepede küt, tabanda yuvarlak. Kolcuk-yaprak “çanakları” (1−)1,5−2(−2,3) cm eninde. Kollar 5−8, bir veya iki kez çatallı; koltuksal kollar (0−)3−16. Bezeler uzun-boynuzlu. Meyve üçloplu, 3,5 mm çapında, pürüzsüz. Tohumlar yumurtamsı, 2 mm, pürüzsüz, koyu gri, karunkula küçük, tabla şeklinde.
var. amygdaloides
Bitki odunsu; gövde yaprakları zarsı, donuk, çoğunlukla havlı.
Çiçeklenme zamanı: Mart−Ağustos.
Habitat (Yaşam Ortamı): Kayın ve Köknar ormanları, Gürgen ormanları, ormangülü, defne ve böğürtlen çalıları, bayırlar, su kaynaklarında, 50−2000 m.
Kaynak:
Radcliffe-Smith A (1982). Euphorbia amygdaloides L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 626.
Halk Betimi:
Ülkemizde “zerana” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa, Türkiye ve Kafkasya’da ormanlık alanlarda yetişir. Yeşil-sarı renkte çiçeklere sahip, çalımsı, her dem yeşil çokyıllık bir bitkidir. Ağaçların gölgesinde yetişen az sayıda bitkilerden birisi olup yer örtücü olarak kullanılır. Sütlü lateksleri (özsuları) toksiktir ve ciltle temas halinde tahrişe neden olabilir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Euphorbia_amygdaloides, Erişim Tarihi: 22.01.2018.
Öztekin M (2012). Euphorbia L., In: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (eds.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, pp. 414-424.