Euonymus europaeus L. İğcik Ağacı

Euonymus europaeus L. - İğcik Ağacı

Bilimsel Betim:

Euonymus latifolius (L.) Mill.’den farklı olarak ± dört köşeli, oluklu sürgünlü, yapraklar iki yüzeyinde de buruşuk, tepe tomurcukları yumurtamsı, 2−4 mm, dış pul çifti diğerlerini kuşatmış, çiçekler genellikle 4−çok sayıda, meyve sapları sert bir şekilde dik ve meyve kanatsız.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Çalılık, orman, bayırlar, 01600 m.

 

Kaynak:

Coode MJE & Cullen J (1967). Euonymus europaeus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 551.

Halk Betimi:

Ülkemizde “iğcik ağacı” olarak bilinen bu tür, çoğunlukla Avrupa’da yayılışı bulunan yaprak döken bir çalı veya küçük ağaçtır. Bitkinin boyu 3 ile 6 metre arasında olup oldukça küçük sarımsı-yeşil çiçekleri vardır. Sahip olduğu parlak pembe veya mor meyveleri ve çekici sonbahar renklerinin yanı sıra don ve rüzgara karşı dayanıklı olduğu için park ve bahçelerde popüler bir süs bitkisidir. Bu tür bazı zehirli alkaloidler içerir. Parlak renkli meyvelerin cazibesine kapılmış küçük çocuklarda zehirlenme vakaları sık görülür. Bitkinin meyvelerinin yenmesi, karaciğer ve böbrek hasarlarına neden olabilir ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Nisan ve Haziran ayları arasında çiçeklenir ve ormanlık ve çalılık alanlarda görülebilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1. (2016). https://www.botanical.com/botanical/mgmh/s/spindl82.html, Erişim Tarihi: 04.01.2016.

Anonim 2. (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Euonymus_europaeus/, Erişim Tarihi: 04.01.2016.

Anonim 3. (2016). http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Euonymus+europaeus/, Erişim Tarihi: 04.01.2016.

Aslan S (2012). Euonymus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 367–368.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.