CELASTRACEAE - İĞAĞACIGİLLER
Bilimsel Betim:
Ağaçlar, çalılar (Türkiye’deki türlerde) veya sarmaşıklar. Yapraklar basit, almaşlı, karşılıklı veya halkalar halinde, sitipullar oldukça kısa veya yok. Çiçekler sıklıkla talkım çiçek durumlarında, erdişi veya tek eşeyli, aktinomorf. Çanak 4−5-loplu. Taçyapraklar 4−5. Tabla mevcut, sıklıkla ± döllenme öncesinde yumurtalığı tamamen çevreleyen. Sitamenler 4−5, tabla üzerine veya kenarlarına yapışık. Yumurtalık üstdurumlu, 1−5-gözlü. Sitiluslar kısa. Tohumtaslakları genellikle her gözde 2. Meyve etli bir kapsül (Türkiye’deki türlerde), 4−5 kapakla açılan. Tohumlar besidokulu, belirgin arilli.
Kaynak:
Davis PH (1967). Celastraceae, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 548.
Halk Betimi:
“İğağacıgiller ailesi” ağaçlar, çalılar veya tırmanıcı bitkilerden oluşur. Bu ailenin üyeleri daha çok tropik bölgelerde yayılış gösterirken, sadece birkaç cinsi “baston asması (Celastrus L.), “iğağacı (Euonymus L.)vemayıs ağacı (Maytenus Molina)” ılıman bölgelerde yayılış gösterir. Bu ailenin meyveleri genellikle çiçeklerine nazaran daha gösterişlidir. Yaprakları derimsi ve çiçekleri küçüktür. Bazı türleri(Euonymus türleri gibi) süs bitkileri olarak yetiştirilir. Maytenus cinsinden elde edilen zehirli bir alkaloid “maytansin”potansiyel bir anti kanser ajanıdır vebazı araştırmalarda kolon kanseri tedavisinde kullanılmıştır.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Celastraceae/, Erişim Tarihi: 04.01.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.britannica.com/plant/Celastraceae/, Erişim Tarihi: 04.01.2016.
Anonim 3 (2017). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3105156//, Erişim Tarihi: 24.11.2017.