Erodium cicutarium (L.) L'Her. İğnelik

Erodium cicutarium (L.) L'Her. - İğnelik

Bilimsel Betim:

Gövdeli biryıllık (ilkbaharda gövdeler bazen oldukça kısa olsa da), 40 cm’ye kadar uzanan. Taban yaprakları teleksi, yaprakçıklar yumurtamsı-dikdörtgensi, 4−10 mm, derinlemesine az teleksiden düz veya az-dişli bölmelere kadar. Gövde yaprakları derinlemesine 1−2-az teleksi yaprakçıklı. Sitipullar genellikle yumurtamsı. Çanak yapraklar 4−5 mm, meyvede 7 mm’ye kadar uzayabilen; kılçık 0,2−0,5 mm, genellikle 1 veya daha fazla uzun terminal seta taşıyan. Taç yapraklar yumurtamsı, birbirini örtmeyen, leylak veya pembe renkte, çanak yaprakların 3/2−2 katı kadar. Meyve gagası 2,5−3,5 cm. Merikarplar yaklaşık 5 mm, oluklar salgısız, sıklıkla altta dar, yüzeysel çizgili.

 

subsp. cicutarium

Merikarplar olukların altında çizgili; taban ve gövde yaprakları genellikle birbirine benzemeyen, yaprakçıklar sivri parçacıklı.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart−Mayıs.

Habitat (yaşam ortamı): Kültür alanları veya bozulmuş bölgeler, kumlu yerler ve kuru çayırlıklar.

 

Kaynak:

Davis PH (1967). Erodium cicutarium (L.) L’Herit., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 485.

Halk Betimi:

Ülkemizde “iğnelik” olarak bilinen bu tür, Akdeniz Havzası’nda doğal yayılış gösterir. Ancak, sonraları Kuzey Amerika'ya yayılarak, orada istilacı bir türe dönüşmüştür. Leylak veya pembe renkte çiçeklere sahip, tüylü ve yapışkan gövdeleri 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Mart ile Mayıs ayları arasında çiçeklerini açar ve kültür alanları veya bozulmuş bölgeler, kumlu yerler ve kuru çayırlıklarda yetişir. Tüm bitki yenilebilir ve gençken toplandığında maydanoz benzeri keskin bir tada sahiptir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Erodium_cicutarium /, Erişim Tarihi: 13.02.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Erodium+cicutarium, Erişim Tarihi: 13.02.2016.

Ekim T (2012). Erodium L’Her, Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 515–517.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.