Erodium acaule (L.) Bech. & Thell. Leylekgagası

Erodium acaule (L.) Bech. & Thell. - Leylekgagası

Bilimsel Betim:

Erodium cicutarium (L.) L’Her.’dan farkı olarak sert çokyıllık kazık köklü, gövdesiz duruşlu (yani, uzun çiçekdurumu sapları doğrudan doğruya kökgövdeden çıkar ve tüm yapraklar tabandadır) ve birbiriyle örtüşen, oldukça geniş tersyumurtamsı taç yapraklar çanak yaprakların yaklaşık 2 katı.

 

Çiçeklenme zamanı: Şubat−Mayıs.

Habitat (yaşam ortamı): Çimenlik alanlar, açık çalılıklar, atık yerler, 0−1100 m.

 

Kaynak:

Davis PH (1967). Erodium acaule (L) Bacherer & Thell, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 486–487.

Halk Betimi:

Ülkemizde “leylekgagası” olarak bilinen bu tür, Akdeniz bölgesinde, Suriye Çölü ve Anadolu’da yayılış gösterir. Leylak veya pembe renkte çiçeklere sahip, boyları 40 cm’ye kadar ulaşabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Şubat ve Mayıs ayları arasında çiçeklerini açar ve çimenlik alanlarda, açık çalılıklarda ve atık alanlarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=2280 /, Erişim Tarihi: 13.02.2016.

Ekim T (2012). Erodium L’Her, Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 515–517.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.