Epilobium montanumL. - Dağyakısı
Bilimsel Betim:
Dik, çokyıllık bitkiler, kısa toprakaltı veya topraküstü sitolonlu, kışın yapraklı rozetlerde sonlanmış; gövdeler 20−55 cm, silindirik, neredeyse tüysüz veya seyrek kısa havlı. Yapraklar yumurtamsı-mızraksı, 2−6(−9) × 1−2,5(−3,5) cm, neredeyse tüysüz, kenarlar testeredişli ilâ genişçe yuvarlak tabanlıya kadar, sapsız veya yaklaşık 2 mm’ye kadar saplı. Çiçekdurumu seyrek salgılı-havlı. Çiçekler soluk pembe; taç yapraklar 7−9 mm; sitigma 4-loplu. Kapsül 4−8 cm; tohumlar tersyumurtamsı şekilde daralan, yaklaşık 1 mm, sivilceli.
Çiçeklenme zamanı: Temmuz−Ağustos.
Habitat (yaşam ortamı): Orman açıklığı, akarsu kenarları, 780−2300 m.
Kaynak:
Chamberlain DF & Raven PH (1972). Epilobium montanum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 188.
Halk Betimi:
Ülkemizde “dağyakısı” olarak bilinen bu tür, Türkiye, Avrupa, Orta ve Doğu Asya’da yayılış gösterir. Soluk pembe renkte çiçeklere sahip, boyu 55 cm’ye kadar ulaşabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Temmuz ile Ağustos ayları arasında çiçeklenen bu tür genellikle ormanlarda nehir kenarlarında görülür. Dağyakısı, geleneksel Avusturya tıbbında prostat, böbrek ve üriner sistem rahatsızlıklarının tedavisinde çay olarak dahili olarak kullanılmaktadır.
Kaynaklar:
Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Epilobium_montanum/, Erişim Tarihi: 02.03.2016.
Okur S (2012). Epilobium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 627–629.